Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy matematiky a statistiky pro humanitní obory I - cvičení (PLIN026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLIN026 - Základy matematiky a statistiky pro humanitní obory I - cvičení, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je určen studentům humanitních oborů (především oboru Český jazyk se specializací počítačová lingvistika), kteří pro své studium potřebují nejnutnější základy matematiky a statistiky.Studenti se seznámí s potřebnými základy matematiky a statistiky, které využijí ve svých studijních oborech humanitního směru. Pozornost je věnována především teorii množin, lineárním rovnicím, popisné statistice, teorii pravděpodobnosti, náhodným veličinám a jejich rozložení pravděpodobností.

Osnova

Hlavní tematické okruhy:1) Principy matematiky (definice-věta-důkaz), typy důkazů2) Výroková logika, matematická indukce3) Základy teorie množin: množina, výčet prvků, základní množinové operace, kartézský součin.4) Číselné množiny: přirozená, celá, racionální a reálná čísla, aritmetické operace, posloupnosti a řady.5) Relace a funkce.6) Ekvivalence a uspořádání.7) Úvod do formální lingvistiky, jazyk jako množina slov/vět, formální gramatika, Chomského hierarchie gramatik a odpovídající výpočetní modely (konečný automat, zásobníkový automat, Turingův stroj)8) Ekvivalence DFA-NFA-regulární gramatika-regulární výraz, nerozhodnutelné problémy9) Kombinatorika a výběry prvků: nezávislé výběry, kombinační čísla, permutace a faktoriál. Kombinatorická pravděpodobnost: hody kostkou a míchání karet, konečný pravděpodobnostní prostor.10) Popisná statistika: statistický soubor, průměr, medián, rozptyl, korelace.

Literatura

doporučená literaturaFormální jazyky a automaty (Černá, Křetínský, Kučera): http://is.muni.cz/elportal/estud/fi/js06/ib005/Formalni_jazyky_a_automaty_I.pdfZáklady matematiky (Rosický): http://www.math.muni.cz/~rosicky/lectures/zm.pdfANDĚL, Jiří. Statistické metody. 2. přeprac. vyd. Praha: Matfyzpress, 1998. 274 s. ISBN 80-85863-27-8. info

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.

Vyučující

RNDr. Vojtěch Kovář, Ph.D.Mgr. Pavel Rychlý, Ph.D.