Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika a korpus II (PLIN032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLIN032 - Gramatika a korpus II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu (volně navazujícího na výběrový kurz bakalářského studia Morfologie a korpus) je naučit studenty používat jazykové korpusy jakožto zdroje observací fungování přirozeného jazyka (češtiny).

Osnova

1. Morfologické značkování českých korpusů. Porovnání shod a rozdílů tzv. pražského a brněnského systému.2. Sociolingvistické anotace v korpusech mluvených a ksk.3. Metody ukládání a zpřístupňování dat, která nejsou dostupná ve strojově čitelné podobě4. Pravidla přepisu nahrávek mluvených korpusů v českém prostředí.5. Olomoucký mluvený korpus – charakteristika a specifika v českém prostředí.6. Charakteristika dostupných zdrojů pro výzkum starších stádií češtiny.7. Charakteristika dostupných elektronických slovníků v českém prostředí.8. Přehled korpusových manažerů užívaných v českém prostředí9. Korpusové nástroje - Morfio, SYD, Deriv a jejich využití v lingvistickém výzkumu10. Valenční počítačové slovníky češtiny (VALEX a VERBALEX).11. Pražský závislostní korpus12. Projekt INTERKORP

Literatura

ČERMÁK, F. - BLATNÁ, R. (EDS.): Korpusová lingvistika: Stav a modelové přístupy. Praha : Nakladatelství LN. 2006. JELÍNEK, T. Nové značkování v Českém národním korpusu. Naše řeč 91, 2008, 13–20.

Požadavky

Předpokladem přijetí do semináře je absolvování kurzu CJBB84.

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Klára Osolsobě, Dr.