Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní závěrečná zkouška magisterská (PLIN042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLIN042 - Státní závěrečná zkouška magisterská, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

SZK má prokázat schopnost studenta pojednat zadanou odbornou problematiku, reagovat v diskusi a věcně argumentovat, prokázat znalosti literatury a ostatních zdrojů a umět je použít v odborné polemice, mít znalosti faktografické, znalosti základních a pokročilých metodologií v oboru, odborné literatury. Student musí umět formulovat teze a tvrzení a argumentačně je podpořit, komponovat přehledový a jasně strukturovaný výklad zadané problematiky a kriticky pracovat s odbornou literaturou. Student prokazuje znalosti z těchto tematických okruhů:a) český jazyk (obecnělingvistické a metodologické otázky, diachronní a synchronní popis češtiny ve všech jazykových rovinách, vývoj spisovného jazyka a jeho odborná reflexe),b) počítačové zpracování přirozeného jazyka (počítačová lingvistika a vztah k umělé inteligenci, textové korpusy a počítačová lexikografie, logická analýza přirozeného jazyka, formální popis přirozeného jazyka, jeho syntax, sémantika, morfologické a syntaktické kategorie).Tematické okruhy jsou zveřejněny na webových stránkách oboru (http://pocitacova-lingvistika.cz).

Osnova

Zkouška se koná vždy ve zkouškovém období (tj. červen, září nebo leden). Skládá se ze dvou částí.1. Obhajoba diplomové práce. Probíhá formou počítačové prezentace před komisí.2. Druhá část SZZ je ústní, stejně jako obhajoba diplomové práce probíhá před komisí.

Literatura

Literatura viz jednotlivé dílčí disciplíny.

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.Mgr. Dana Hlaváčková, Ph.D.doc. PhDr. Klára Osolsobě, Dr.