Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Portugalská literatura a film I (PO0B142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PO0B142 - Portugalská literatura a film I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je přiblížit vybraná port. literární díla, která posloužila jako předloha k filmovému zpracování. Po přečtení zadaných děl (či ukázek) a shlédnutí filmové adaptace se očekává diskuse (jako nástroj poslouží zejména srovnávací metoda literárního a filmového narativu), v níž studenti procvičí své schopnosti interpretace, argumentace a formulace vlastních názorů.Vybraná díla účelově navazují na látku probíranou v seminářích port. literatury I-III.

Osnova

1. Teorie. Vybrané koncepty a termíny srovnávací metody literárního a filmového narativu.2. Praxe. Literární předloha x filmová adaptace.a. Carlos de Oliveira: Uma Abelha da Chuva, Fernando Lopes: Uma Abelha na Chuvab.Branquinho da Fonseca: O Barao, Edgar Pera: O Baraoc.Eca de Queiros: O Misterio da Estrada de Sintra, J. Paixao da Costa: OMisterio da Estrada de Sintrad. Ferreira de Castro: A Selva ; Leonel Vieira: A Selvae. José Saramago: Jangada de Pedra, G. Sluizer: Jangada de Pedraf. J. Cardoso Pires: O Delfínu, F. Lopes: O DelfimPovinná četba:Carlos de Oliveira: Uma Abelha na ChuvaEca de Queiros: O Misterio da Estrada de Sintra (ukázka v port.)Ferreira de Castro: A Selva (román, stačí v překladu)Branquinho da Fonseca: O Barao (novela v překladu)José Saramago: Jangada de Pedra (ukazka v port.)José Cardoso Pires: O Delfínu (román v překladu)Samostatná domácí práce (ve skupině)- shlédnutí filmu, přečtení lit. ukázky- v poslední vyučovací hodině proběhne kolokvium, na němž studenti ve skupinách pohovoří k domácí práci (představí ostatním film, případně se pokusí o srovnání s lit. předlohou, témata se zadají v první vyučovací hodině)

Literatura

doporučená literaturaCoelho, Eduardo Prado, Vinte anos de cinema portugues - 1962 - 1982, Lisboa: Biblioteca BreveUtrera, Rafael: Literatura cinematografica Cinematografia literaria, Sevilla: Ediciones Alfar, 1987Příběh a diskurs :narativní struktura v literatuře a filmu. Edited by Seymour Benjamin Chatman. Vyd. 1. Brno: Host, 2008. 328 s. ISBN 978-80-7294-260-2. infoLOTHE, Jakob. Narrative in fiction and film :an introduction. Oxford: Oxford University Press, 2000. xii, 253 s. ISBN 0-19-875232-6. infoneurčenoJORGE,Carlos J.F., Histórias, Imagens e Letras. Literatura e Cinema numa Perspectiva Comparatista, Lisboa: Apenas, 2011JORGE, Carlos J.F., O cinema e as suas escritas, Lisboa: Apenas, 2008

Garant

Mgr. Silvie Špánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Silvie Špánková, Ph.D.