Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika portugalského jazyka II (PO0B209)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PO0B209 - Stylistika portugalského jazyka II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti by na konci semestru měli dokázat rozlišit typy textu a stylistické obraty a hodnoty, které jsou pro tyto texty příznačné (subjektivnost x objektivnost, syntaktické elipsy, odbornost, interpunkce, formuláře, diplomatické obraty, použití idiomů v žurnalistice v závislosti na typu novinového článku, administrativní formuláře) apod. Na konci semestru je psán text, který spočívá v překladu pěti různých textů. Klade se důraz nejen na gramatickou, ale také na stylistickou správnost. Seminář: Aplikace nabytých teoretických znalostí na autentických textech (nahrávkách). Formou prezentace student prokazuje schopnost samostatně aplikovat své teoretické znalosti na rozbor konkrétního textu. 80% docházka a aktivní účast během semináře jsou podmínkou.

Osnova

1. stylistika a textová lingvistika;2. základní dělení textu (podle funkční lingvistiky);3. četba a analýza vybraných typů textu - žurnalistický, ekonomický, právnický, soudní, diplomatický;4. překlad vybraných typů textu.

Literatura

MLÝNKOVÁ, L , Leituras económicas portuguesas. Vysoká škola ekonomická ,Praha, 19997, 80-7079-536-0http://www.varianty.cz/download/pdf/texts_31.pdfFONSECA, Joaquim, 1992 - Linguística e Texto / Discurso. Teoria, Descrição, Aplicação, Lisboa, ICALPhttp://www.centraljuridica.com/dicionario/g/1/dicionario_juridico/dicionario_juridico.htmlSvobodová, Iva. Stylisticko-pragmatické faktory použití členu v současné portugalštině, FFMU, Brno, 2010.PAVELKA, Jiří . Mediální studia a žurnalistika jako akademický studijní obor. In Média na prahu tretieho tisícročia. 2002. infoBARTOŠEK, Jaroslav. Žurnalistika : úvod do studia. Vyd. 1. Olomouc: Filozofická fakulta Univerzity Palackého, 1997. 130 s. info

Požadavky

Předpokladem předmětu je absolvování všech jazykovědných disciplín a empirická zkušenost s různými typy textu a) lingvistický b) lékařský text (lékařské zprávy) c) právní text d) diplomatický text (protokoly, pozvánky, atd) e) administrativní text (diplomy, rodné listy, jmenovací protokoly) f) žurnalistický text (se zaměřením na texty zpravodajské), apod..

Garant

Mgr. Silvie Špánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Svobodová, Ph.D.