Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Město v portugalské literatuře (PO0B808)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PO0B808 - Město v portugalské literatuře, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen vyložit základní teorie a kritické přístupy týkající se problematiky města v literatuře. Dále bude schopen popsat, analyzovat a interpretovat dílčí obrazy města v portugalské próze 19. a 20. století.

Osnova

1. Introducao as teorias e atitudes críticas.2. Descricao, análise e interpretacao das imagens da cidade na prosa portuguesa. Privilegia-se a contextualizacao histórico-social e histórico-literária, bem como atitudes comparatistas).No semestre de 2015, a nossa atencao será centrada nas imagens da cidade de Lisboa.a) história de Lisboa e da olisipografiaa) a cidade galante (Eca de Queirós: Contos, Fialho de Almeida: Lisboa galante, J. César Machado: Lisboa na rua)b) a cidade decadente (Fialho de Almeida: A cidade do vício, O país das uvas, Contos)c) a cidade morta (R. Brandao: crónicas - Miséria em Lisboa, A. Abelaira: Enseada amena)d) a cidade popular (I. Lisboa: Esta cidade!, Almada Negreiros: A engomadeira, J. Rodrigues Miguéis: Léah e outras histórias, Passos confusos, Baptista-Bastos: crónicas, Lobo Antunes: crónicas, M. de Carvalho: Casos do Beco de Sardinheiras)e) a cidade mítica (J. de Melo: O homem suspenso, J. Cardoso Pires: A República dos Corvos, Lisboa - diário de bordo, T. Gersao: contos)f) a cidade híbrida (Lobo Antunes: Memória de Elefante)

Literatura

doporučená literaturaČervenka, Hrbata, Holy, Jankovic, Jedlicková, Jungmannová, Kubinová, Langerová, Mathauser, Vangeli. Na cestě ke smyslu. Poetika literárního díla 20. století, Torst, Praha, 2005Genette, Gérard, Discurso da Narrativa, Vega, Lisboa,1995, 3.ed.Moisés, Massaud. A Criacao Literaria, Prosa I, cap. Romance, Cultrix, Sao Paulo, 16. ed.Reis, Carlos, Ana Cristina M. Lopes, Dicionário de Narratologia, Almedina, Coimbra, 7.ed.Hodrová, D., na okraji chaosu, Poetika literárního díla 20. století, Torst, 2001Aguiar e Silva, Vítor Manuel, Teoria e Metodologia Literárias, Universidade Aberta, LisboaE.M. Forster, Aspects of the Novel, Penguin Books, 1990 (1927)Rimmon-Kenanová, Shlomith, Poetika vyprávění, Brno, Host, 2001Tadie, Jean-Yves, O romance no século XX, Publ. Dom Quixote, Lisboa, 1992neurčenoKmitavá mozaika :městský prostor a literární dílo. ISBN 9788087053577. infoHODROVÁ, Daniela. Citlivé město : (eseje z mytopoetiky). 1. vyd. Praha: Filip Tomáš - Akropolis, 2006. ISBN 80-86903-30-3. infoBENJAMIN, Walter. Dílo a jeho zdroj. Praha: Odeon, 1979. infoBAUDELAIRE, Charles. Básně : malé básně v próze [Baudelaire, 1967] : Malé básně v próze (Variant.). Praha: MF, 1967. info

Požadavky

Pokročilá znalost portugalštiny a dobrá orientace v port. psané literatuře. Doporučeno pro magisterské studium.

Garant

Mgr. Silvie Špánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Silvie Špánková, Ph.D.