Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelský seminář III (umělecký překlad) (PRJsU3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRJsU3 - Překladatelský seminář III (umělecký překlad), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni pochopit funkcipřekladu jako komunikačního procesu. Místo a funkci překladu v kultuře národa. Překlad jako formu recepce.Zvládnou problematiku překladu dramatického textu. Funkci divadelního dialogu jakožto charakterizačního prostředku. Stylistické posuny v překladu her. Problematiku televizního dabbingu a překladu filmového scénáře.Proniknou do problematiky českého i ruského verše a jejich vzájemného vztahu, pochopí rozdíly v jejich metrice a básnické tradici. Proniknou do kritické analýzy básnických překladů. Pokusí se o vlastní překlad básnického textu.

Osnova

1. Současná překladatelsky zaměřená translatologie a další aktuální problematika2. Aktuální problémy uměleckého překladu dramatu a básnických sbírek3. Funkce dialogu v próze a v básnickém textu. Básnický text či citáty písní v různých literárních žánrech a problematika jejich překladu.4. Poetika dramatu a filmového či televizního scénáře5. Poetika uměleckého překladu dramatu a filmového či televizního scénáře6. Samostatný překlad dramatické scénky či části dramatu nebo filmu s analýzou celého textu a sekundární literatury o autorovi7. Problémy srovnávací verzologie8. Ruský a český verš hlediska verzologického9. Poetika básnického díla10. Poetika básně, básnického cyklu,básnické sbírky11. Poetika básnického překladu12. Samostatný překlad básně a jeho interpretace

Garant

doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc.

Vyučující

Mgr. Polina Zolina, Ph.D.