Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické a statistické metody pro psychology I (PSA_004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSA_004 - Matematické a statistické metody pro psychology I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět základním konceptům statistiky a možnostem jejího využití v psychologickém výzkumu;pracovat se speciálním statistickým software (SPSS);vkládat data a provádět základní transformace dat;ovládat základní procedury analýzy dat (popisná statistika, porovnání průměrů, t-testy, analýza rozptylu);číst a interpretovat výsledky statistických analýz.

Osnova

Úvod;Popisná statistika;Induktivní statistika - základní koncepty;Odhady parametrů;Testování hypotéz - princip a jednovýběrové testy hypotéz o průměru a podílu;Testování hypotéz - dvouvýběrové testy hypotéz o průměru a podílu;Testování hypotéz - analýza rozptylu (logika analýzy rozptylu, jednofaktorová analýza rozptylu; vícefaktorová analýza rozptylu, analýza rozptylu pro opakovaná měření; MANOVA).

Literatura

Hendl, Jan. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2004HEALEY, Joseph F. Statistics: A Tool for Social Research. 3. vyd. Belmont, California: Wadsworth, Inc., 1993. 555 s. ISBN 0-534-17742-5. infoDISMAN, Miroslav. Jak se vyrábí sociologická znalost :příručka pro uživatele. Praha: Karolinum, 1993. 374 s. ISBN 80-7184-141-2. infoSWOBODA, Helmut. Moderní statistika : Knaurs Buch der modern Statistik (Orig.). Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1977. 351 s. infoGREGOR, Miroslav, Svatomíra PŘADKOVÁ a Daniela SPĚŠNÁ. Statistika pro sociology. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 141 s. ISBN 80-210-0560-2. info

Požadavky

PSA_038 Metodologie psych. I. PSA_038 Metodologie psychologie I

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Klimusová, Ph.D.PhDr. Martin Jelínek, Ph.D.Mgr. Štěpán Veselý