Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie I (interpersonální kognice) (PSA_015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSA_015 - Sociální psychologie I (interpersonální kognice), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni vymezit sociální psychologii v kontextu příbuzných disciplín jako obor zaměřený na hledání obecných mechanismů poznávání, chování a prožívání, které jsou determinovány sociálním kontextem. Porozumí základním sociálně psychologickým přístupům k tématům sociálního poznávání, teorie atribuce, sebesystému, socializace a identity osobnosti. Uvědomí si společensko historický kontext vzniku probíraných teoretických přístupů a naučí se je kriticky hodnotit.

Osnova

1. Úvod do sociální psychologiePředmět studia SP, SP v kontextu příbuzných disciplín. Historie SP, současná vlivná paradigmata. Metody výzkumu v SP, aplikační možnosti SP.2. Sociální kognicea) vztah k sobě samému jako produkt sociální interakce - kognitivní, emocionální a konativní složky sebepojetíb) sociální percepce a kategorizaceAsocianistické a konstruktivistické modely sociálního poznávání. Schéma procesů sociální percepce. Utváření dojmů o druhých lidech, spjatost percepce s emočními procesy a motivací. Zkreslení a chyby v sociální percepci. Pojem sociálního stereotypu (autostereotyp a heterostereotyp), sociální reprezentace (Moscovici).c) interpretace sociální reality - teorie atribuceTeorie atribuce (Heider; Fiske, Taylor), teorie korespondujícího usuzování (Jones, Davis), model kovariance (Kelley). Atribuční tendence (chyby v atribučních procesech). Atribuční styly, depresivní atribuční styl (Seligman et al.). Optimismus jako explanační (atribuční) styl (Seligman), jiné teorie optimismu (Carver, Scheier, Peterson, Cantor, Norem).3. Socializace a identita osobnostia) socializace osobnosti.Základní charakteristiky procesu socializace, význam rané sociální zkušenosti a uspokojení bazálních psychosociálních potřeb pro pozdější vývoj.b) osobní a sociální identita.Osobní a sociální identita - základní vymezení, vývojový pohled na jejich utváření. Teorie identity (Erikson, Marcia, Stryker, Tajfel, Giles, Garfinkel, Goffman, Harré, Weinreich).

Literatura

povinná literaturaSociální psychologie. Edited by Jozef Výrost - Ivan Slaměník. 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2008. 404 s. ;. ISBN 978-80-247-1428-8. infoSociální psychologie :moderní učebnice sociální psychologie. Edited by Miles Hewstone - Wolfgang Stroebe, Translated by Dagmar Brejlová - Pa. Vyd. 1. Praha: Portál, 2006. 769 s. ISBN 80-7367-092-5. infodoporučená literaturaKRECH, David, Richard S. CRUTCHFIELD a Egerton L. BALLACHEY. Človek v spoločnosti : základy sociálnej psychológie. Vyd. 1. Bratislava: Vydavatel'stvo Slovenskej akadémie vied, 1968. 629 s. infoZáklady sociální psychologie. Edited by Nicky Hayesová - Irena Štěpaníková. 1. vyd. Praha: Portál, 1998. 165 s. ISBN 80-7178-198-3. infoJANOUŠEK, Jaromír [psycholog. Sociální psychologie [Janoušek, 1988]. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 185 s. infoJANOUŠEK, Jaromír [psycholog. Metody sociální psychologie [Janoušek, 1986]. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 256 s. infoJournal of Personality and Social PsychologyneurčenoSociální psychologie. Edited by Milan Nakonečný. 1. vyd. Praha: Academia, 1999. 287 s. ISBN 80-200-0690-7. infoŘEZÁČ, Jaroslav . Sociální psychologie. 1. vyd. Brno: PAIDO, 1998. 268 s. ISBN 80-85931-48-6. infoJournal of Social PsychologyEuropean Journal of Social Psychology

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Burešová, Ph.D.PhDr. Jaroslava Dosedlová, Dr.Mgr. Veronika HrubáMgr. Markéta KukaňováMgr. Iveta Ondroušková