Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie I (PSA_025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSA_025 - Klinická psychologie I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na závěr kurzu budou studenti schopni kriticky zhodnotit různé přístupy k problému člověka ve zdraví a v nemoci.Kurz klinické psychologie I vede na základe osvojených poznatku k rozvoji klinicko-psychologického usuzování, rozvíjí schopnost introspekce, posiluje vnímavost a citlivost v dialogu (práce s umením naslouchat, pozorovat, explorovat, klást otázky, interprteovat atd.). Dále inspiruje studenty k povzbuzení empatické schopnosti, kooperativního chování, reflexe a sebereflexe. Výse uvedené pak dává studentum sanci pregnantne popsat a kategorizovat pocity, prozitky, povahové rysy a prevazující osobnostní charakteristiky cloveka s cílem porozumet mu v jeho celistvosti, a to s jeho kulturními, vývojovými, sociálními a dalsími determinantami. Vyústením je kontext pro formulování klinicko-psychologického problému.

Osnova

1.Filozofické, teoretické a praktické základy klinické psychologie.Základní paradigmata:a/energie -informace - adaptabilitab/maturace - ucení - rust /psych. hledisko/c/symbióza - identita - role /tzv. stepení//separace/ /individualizace /Bazální já/d/ já - ty - my - onie/ osobnost- societa - transcendence2.Definice a predmet klinické psychologie. Historie klin. psychologie.3.clovek ve zdraví a nemoci, v procesu lécby a prevence.4.Obrany "já" a komplexní obranné charakterové struktury.5.Adherence, kongruence, kompliance, reaktance, placebo-efekt, nocebo-efekt, sugesce, sdílení, prenos a protiprenos, interakce a terapeut.vztah, empatie, prijetí, prevzetí, podpora, respektování a pochopení.Reflexe a sebereflexe. Zrání. Význam "zrcadlení" v terapii. Významhaptiky, pohybu, hudby, imaginací a slova v terapeutickém vztahu.6.Introspekce.7.Metodologické problémy v klinické psychologii.8.Biologická terapie.9.Základy psychofarmakoterapie.10.Aktuální drogové závislosti.11.Psychoterapie individuální, rodinná a skupinová.12.Relaxace, imaginace a meditace v terapii.

Literatura

povinná literaturaVašina,L.(2002): Klinická psychologie.Neptun,Brno.Vašina, L. (2011): Vademecum psychologie clinicae. IMS - Bonny Press, Brno.doporučená literaturaBALINT, Michael. Lékař, jeho pacient a nemoc. 1. vyd. Praha: Grada, 1999. 331 s. ISBN 80-7169-734-6. infoŘÍČAN, Pavel a Dana KREJČÍŘOVÁ. Dětská klinická psychologie. Vyd. 3., přeprac. a dopl.,. Praha: Grada, 1997. 450 s. ISBN 80-7169-512-2. infoGarfielld, S. L.: Clinical psychology and psychotherapy. J.W. and Sons, New York, 1980.neurčenoÚvod do psychoterapie. Edited by Jan Vymětal. 2. aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2003. 262 s. ISBN 80-247-0253-3. info

Požadavky

PSA_042 Psychopatologie && PSA_0SZ Souborná zkouška Absolvování základu neuroved (PSA_040) a biologických ved (PSA_001)

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kristýna Hojačovádoc. PhDr. Lubomír Vašina, CSc.Mgr. Terézia DlhošováMgr. Jana SynkováMgr. Lenka Šturmová