Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní psychologie (PSA_031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSA_031 - Komparativní psychologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na závěr kurzu studenti budou schopni porozumět, vysvětlit a srovnat modely a teorie chování a prožívání na humánní a subhumánní rovině.Kurz umozuje studentum osvojit si komparativní prístup ke zkoumaným jevum.

Osnova

1. Teoreticko-filozofické základy komparativní psychologie. Evoluce života, chování a prožívání člověka. Evoluční proces a stvoření. Evoluční proces versus evoluční teorie. Psychofyziologický problém.Postavení komparativní psychologie v systému věd o člověku a v sys-tému psychologických vědních disciplín. Transdisciplinární propojení s biologickými vědami. Zoopsychologie, etologie, bionika a sociobiologie.2. Definice, předmet a historie komparativní psychologie. Cesta od Linneových prací, přes srovnávací morfologii a zoologii po současnost. Od období antropomorfizujícího ve výzkumechchování živocichů, přes experimentální fázi k systémovému přístupu v interpretacích dat z výzkumu. Zvláštní význam zoopsychologie a behaviorálního přístupu k předmětu výzkumu v rozvoji komparativní psychologie.3. Evoluční princip-možnosti a meze. Od Darwina po současné pluralistické koncepce evoluce.Homologie a analogie, kvantitativní a kvalitativní ukazatele.4. Základní metodologické přístupy v komparativní psychologii. Terénní a laboratorní přístupy.Modelování v komparativní psychologii. Základní metodiky a techniky v komparativní psychologii.5. Základní teorie instinktu. Instinktivní a naučené chování. Teorie motivace a chování na subhumánní a humánní rovině. Konzumační akt a apetenční chování. Ritualizace. Intenční pohyby.Tzv. přeskokové aktivity. Experimentální výzkum motivace chování u živočichu.6. Komparativní charakteristika emočního chování. Agresivita, agresivní chování. Vymezení agrese na subhumánní rovině oproti agresi na humánní rovině. Druhy agrese, mechanismy agrese, možnosti zvládání agresivního chování. Teorie agrese.7. Komparativní charakteristika tzv. socializace a sociálního chování.8. Hra na subhumánní a humánní rovině, její význam a komparace dat.9. Reprodukční chování, péče o potomstvo a teritoriální chování.10.Abnormální chování na subhumánní rovině. Definice abnormálního a patologického chování na subhumánní rovině. Experimentální navozování poruch chování u zvířat. Experimentální neurózy. Animální model deprese. Modelování psychóz. Konvulzivní stavy.Problémy živočichu v ZOO.11.Využití poznatku o chování zvířat v některých oblastech aplikovaného výzkumu. Kritická analýza.12. - 14. Výukový film.

Literatura

povinná literaturaVašina, L. (2010): Komparativní psychologie. Grada, Praha.doporučená literaturaBarrett a kol.(2007):Evoluční psychologie.Portál, Brno.LORENZ, Konrad a Miroslav RÝDL. Základy etologie :Srovnávací výzkum chování. Edited by Vítězslav Bičík - Jan Kamarýt. Vyd. 1. Praha: Academia, 1993. 254 s. ISBN 80-200-0477-7. infoFRAŇKOVÁ, Slávka a Zdeněk KLEIN. Úvod do etologie člověka. 1. vyd. Praha: HZ Systém (Editio), 1997. 193 s. ISBN 80-86009-15-7. infoHomo sapiens :hominizace ve světle biologických behaviorálních a sociokulturních adaptací. Edited by Jan Beneš. 1. vyd. Brno: Univerzita J.E. Purkyně, 1990. 219 s. ISBN 80-210-0173-9. infoLORENZ, Konrad. Takzvané zlo. Translated by Alena Veselovská. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1992. 237 s. ISBN 80-204-0264-0. infoTINBERGEN, N.: On aims and methods of ethology. Z. Tierps. 20, 410 - 433, 1963.POPPER, Karl Raimund a Konrad LORENZ. Budoucnost je otevřená :rozhovor v Altenbergu a texty z vídeňského popperovského sympozia. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 1997. 127 s. ISBN 80-7021-203-9. info

Požadavky

PSA_040 (Základy neurověd), PSA_001 (Biologické vědy)

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Lubomír Vašina, CSc.