Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychodiagnostika dětí a dospívajících (PSA_053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSA_053 - Psychodiagnostika dětí a dospívajících, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Program II. cyklu, jehož cílem je předat studentům přehled dostupných psychodiagnostických nástrojů v uceleném teoretickém přehledu; a částečně také základní praktickou zkušenost s metodami, které jsou v diagnostice těchto věkových skupin užívány nejčastěji.Očekává se aktivní účast včetně referátů o diagnostických technikách, se kterými se frekventanti již prakticky setkali (např. v rámci praxí a stáží, účasti ve výzkumných projektech atd.).Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- teoretické orientace v aktuálně dostupných psychodiagnostických nástrojích pro věkovou skupinu dětí a dospívajících- adekvátně volit diagnostické metody pro základnější výzkumné nebo diagnostické účely- porozumět výsledkům a závěrům zvolených testů nebo metod- na základě užitých technik vytvářet základní hypotézy diagnostických závěrů.

Osnova

Vymezení základních pojmůPsychometrické vlastnosti psychodiagnostických metodZvláštnosti dětské psychodiagnostikyKlasifikace psychodiagnostických metodKlinické metody:pozorování, rozhovor, anamnéza, analýza spontánních produktůTestové metody:vývojové testy,inteligenční testy a soubory,testy speciálních schopností, znalostí a dovedností, neuropsychologické soubory a metody,projektivní metody,kresebné techniky,dotazníky.objektivní testy osobnosti,posuzovací škály.Psychologická dokumentace a psychologický nález.Demonstrace nejčastěji používaných metod.

Literatura

povinná literaturaSVOBODA, Mojmír , Dana KREJČÍŘOVÁ a Marie VÁGNEROVÁ. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. 2. vyd. Praha: Portál, 2009. 792 s. Studium. ISBN 978-80-7367-566-0. infodoporučená literaturaPoradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Edited by Marie Vágnerová - Jarmila Klégrová. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2008. 538 s. ISBN 978-80-246-1538-7. infoŘÍČAN, Pavel a Dana KREJČÍŘOVÁ. Dětská klinická psychologie. 4., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2006. 603 s. ISBN 80-247-1049-8. infoŠÍPEK, Jiří. Projektivní metody. Vyd. 1. Praha: ISV nakladatelství, 2000. 114 s. ISBN 80-85866-53-6. infoKOLUCHOVÁ, Jarmila a Svatopluk MORÁVEK. Psychologická diagnostika dětí a mládeže [Koluchová, 1991]. Vyd. 2. Olomouc: Univerzita Palackého, 1991. 175 s. infoPříručky k testům

Požadavky

PSA_0SZ Souborná zkouška Program II cyklu, předpokládá se znalost témat a literatury předmětů: PSA 038, PSA 020 - Metodologie I,II, PSA 019, PSA 036 - Vývojová psychologie I, II; navazuje na předmět PSA 023 Psychodiagnostika dospělých.Očekává se aktivní účast a zpracování závěrečné práce. Pro připuštění k závěrečné zkoušce musí student splnit následující požadavky: minimálně 80 % účast na seminářích, včasné odevzdání domácích úkolů, včasné odevzdání závěrečné práce.

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Irena Komendová, Ph.D.PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.