Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe vězeňství (PSB_210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSB_210 - Teorie a praxe vězeňství, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz seznamuje se základními teoretickými východisky a praktickým pohledem do oblasti forenzní psychologie. Je obecně zaměřen na výkon práce psychologa u bezpečnostního sboru (policie, hasiči, celníci, vězeňská služba) se svými specifickými nároky a riziky.

Osnova

1. Psychologie a právo. Předmět forenzní psychologie. Oblasti forenzní psychologie : kriminologická psychologie, kriminalistická psychologie, soudní psychologie, penitenciární psychologie, postpenitenciární psychologie, forenzní psychologická personalistika, policejní psychologie, penologie.2. Nástin historického vývoje a utváření forenzní psychologie.3. Vězeňská služba ČR, její vznik a zřízení (základní údaje). Úkoly Vězeňské služby. Organizace a členění Vězeňské služby. Typy věznic. Funkce psychologa ve věznici a obsahová náplň jeho pracovní činnosti4. Prezentace Vazební věznice Brno. Profilace věznice, kapacita.5. Činnost příslušníka Vězeňské služby ČR. Předpoklady pro přijetí do služebního/pracovního poměru k VSČR, zvýšená psychická zátěž při práci, riziko vzniku posttraumatické zátěžové reakce, syndrom profesionálního vyhoření.6. Penitenciární psychologie. Problémy adaptace, psychické a sociální důsledky výkonu vazby a výkonu trestu.7. Formy agrese v penitenciárním prostředí.8. Penitenciárně-psychologické otázky hromadné nekázně a vzpoury vězňů. Příčiny vzniku vzpoury, stadia vzpoury vězňů.9. Penitenciární psychopatologie. Prizonizace a druhý život vězňů, sebevražedné jednání a automutilace.10. Optimalizace výkonu vazby a výkonu trestu odnětí svobody v ČR. Vyšetřovací vazba jako psychosociální problém. Funkce trestu odnětí svobody. Zacházení s odsouzenými.11. Empirické profily osobností pachatelů trestných činů. Podvodníci a podvody, nájemní vrahové, pachatelé sexuálního zneužívání dětí, pachatelé sériového násilí, pachatelé telefonního teroru, pachatelé krádeží v obchodních domech aj.12. Nový fenomén českého vězeňství. Organizovaný zločin - základní charakteristika organizovaného zločinu, organizovaný zločin v ČR, jednotlivé formy organizovaného zločinu, možné způsoby eliminace negativního působení zločineckých struktur ve vězeňství (technické zabezpečení, organizační, vybavenost vězeňského personálu). Rusky hovořící cizinci v českých věznicích.13. Penitenciární problematika zneužívání drog. Nebezpečí agresivního jednání pod vlivem drogy, existence černého trhu s drogami ve vězení, znehodnocování ordinace lékaře, nebezpečí přenosu chorob, činnost poradny drogové prevence.

Literatura

Netík, K. Netíková, D. Hájek, S.: Psychologie v právu. Úvod do forenzní psychologie. Praha, C.H.Beck 1997, 140 s.ČÍRTKOVÁ, Ludmila a František ČERVINKA. Forenzní psychologie : psychologie pro soudce, advokáty, státní zástupce, vyšetřovatele, kriminalisty a pro všechny, kteří se v souvislosti s trestným činem dostanou do kontaktu s policií a soudy. Vyd. 1. Praha: Support, 1994. 206 s. infoHeretik, A.: Základy forenznej psychológie, Bratislava, Slovenské pedagogické nakladatežstvo 1994, 224 s.Mezník, J. a kol.: Základy penologie. Brno, Masarykova univerzita 1995, 75 s.Bajcura, L.: Práva vězně. Od vazby po propuštění z trestu odnětí svobody. Praha, Grada 1999, 158 s.Mařádek, V.: Lexikon klíčových pojmů z penologie. Opava 2000, 75 s.Čírtková, L.: Policejní psychologie. Praha, Portál 2000, 254 s.Čírtková, L.: Kriminální psychologie. Praha, Eurounion, s.r.o. 1998, 255 s.Časopis České vězeňství (dvouměsíčník)Časopis České vězeňství (dvouměsíčník)• Sochůrek, Jan : Kapitoly z penologie. II. díl – Teorie a praxe zacházení s vězněnými. Technická univerzita Liberec 2007, 77 s.• Sochůrek, Jan : Kapitoly z penologie. I. díl – Úvod do teorie trestu a trestání. Technická univerzita Liberec 2007, 57 s.• Sochůrek, Jan : Kapitoly z penologie. III. díl – Negativní jevy ve vězení. Technická univerzita Liberec 2007, 69 s.• Netík, K. Netíková, D. Hájek, S.: Psychologie v právu. Úvod do forenzní psychologie. Praha, C.H.Beck 1997, 140 s.

Požadavky

PSA_0SZ Souborná zkouška

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Soňa HaluzováPhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.