Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalita života chronicky nemocných (PSB_525)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSB_525 - Kvalita života chronicky nemocných, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecným cílem je seznámit studenty s problematikou kvality života u různých chronických chorob, jako základního ukazatele efektivity a kvality lékařské a psychologické péče. Inspirovat je k potřebě porozumět takovému klientovi v jeho celistvosti, s jeho biopsychosociálními a spirituálními charakteristikami. V širším slova smyslu pak seznámit studenty s mnoha faktory významně ovlivňujícími kvalitu života chronicky nemocných. Upozornit na specifika compliance a adherence u chronicky nemocných. Vysvětlit a analyzovat mnoho souvisejících pojmů, poukázat na mnohé metodologické problémy měření kvality života, podat výklad statistických metod hodnocení a jejich správné interpretace.

Osnova

1. Filozofická reflexe pojmu kvality života a její historie ve vztahu k moderní medicíně a psychologii2. Teoretické a metodologické problémy kvality života a příbuzných pojmů3. Příbuzné pojmy, jejich nejednoznačné definice a výklad4. Analýza hlavních a v praxi užívaných pojmů, osobnostních a sociodemografických faktorů ve vztahu ke kvalitě života a ke zvládání chronické choroby – resilience, hardiness, coping, body image, sence of coherence self-efficacy, self-esteem, well- being, flow, sociální opora, socioekonomický status5. Predispoziční osobnostní faktory ve vztahu k chronickým chorobám6. Měření kvality života zaměřené na chronické choroby, metodologické problémy, statistické metody, interpretace7. Specifika kvality života seniorů ve vztahu k chronickým chorobám8. Vybrané frekventní a / nebo medicínsky a společenskoekonomicky závažné chronické choroby a symptomy, např. Low back pain, osteoporóza, revmatoidní arthritida, karcinomy, chronické selhání ledvin , pacienti po transplantaci solidních orgánů, chronická bolest obecně apod. Jejich specifika a obecné charakteristiky z pohledu psychologa a lékaře9. Compliance, adherence a concordance k chronické léčbě jako psychologicko – medicínský problém10. Oblasti compliance po transplantaci orgánů, výskyt, rozsah a příčiny noncompliance u transplantací jednotlivých orgánů11. Možnosti detekce snížené compliance klinickými a psychologickými prostředky

Literatura

Nagyova I. (2005). Self-rated health and quality of life in Slowak rheumatoid arthritis patients ( dissertation). Groningen: University of Groningen.White, M.J., Ketefian, S. (1990). Stress, coping, and quality of life in adult kidney transplant recipients. ANNA J. 17,421-424.Hnilicová, H. (2005). Kvalita života a její význam pro medicínu a zdravotnictví. In J. Payne (Ed.), Kvalita života a zdraví. Praha: Triton.Baštecká, B. (2003). Klinická psychologie v praxi.Praha: Portál .Dragomirecká, E. (2007). Prediktory kvality života ve vyšším věku. Praha: UK, filosofická fakulta.Csikszentmihalyi, M. (1996). O štěstí a smyslu života. Praha: Lidové noviny.Křivohlavý, J. (1992). Bolest, její diagnostika a psychoterapie. Brno: IDVPZ.Phillips, A.L., Walker.E.L. (2001). Quality of life as a predictor of morbidity, mortality, and resorce utilization after solid organ transplantation. Transplant, 2001, 33, 1-2.Aaronson, N. K. (1988). Quality of life: What is it? How should it be measured? Oncology, 2, 69-74.WHOQOL-GROUP (1997). WHOQOL measuring quality of life. Geneve: WHO.Kuyken,W. (1995). The World health Organization Quality of Life Assessment . Position paper from the WHO.Bakal, D. A. (1992). Psychology and health. New York: Springer Publ. Corp.Danzer, G. (2001). Psychosomatika. Praha: Portál.Valderrabano, F., Jofre, R. (2001). Quality of life in end-stage renal disease patients. Am. J. Kidney Dis.38, 443- 464.Bayer, M. J., Blahoš, P., & Broulík et al. (2003). Doporučené postupy pro diagnostiku a terapii postmenopauzální osteoporózy. Osteologický bulletin, 1, 8, 8-12.WHO. (2002). Towards a common language for functioning, disability and health.ICF.Geneva: WHO.Keown P. (2001). Improving quality of life –the new target for transplantation. Transplantation , 12, 67-74.

Požadavky

Klinicky-psychologické zaměření zájemců.

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.