Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Taneční terapie (PSB_59)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSB_59 - Taneční terapie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s taneční terapií jako jednou z forem psychoterapie, která využívá výrazový pohyb k dosažení fyzické i psychické integrace jedince. Na základě osobních prožitků si vyzkoušejí techniky vycházející z několika proudů soudobé taneční terapie. Díky závěrečnému teoretickému zakotvení si frekventanti prohloubí povědomí o základních principech, metodách, cílech, účinných terapeutických faktorech a vůdčích osobnostech jednotlivých tanečně terapeutických směrů. Studenti budou mít možnost nastudovat ukázky praktického využití technik díky videonahrávkám ve studijních materiálech.

Osnova

1. Vznik a vývoj taneční terapie v USA a v Evropě, taneční terapie a terapeutický tanec2. Taneční rituály v průběhu dějin3. Skupinové lidové tance různých národů a jejich význam pro duševní zdraví, sociální funkce tance4. Primitivní exprese(F. Schott-Billmann)5. Symbolická taneční terapie L. Sheleen, tančené archetypy6. Americká taneční terapie (M. Berger), tanečně pohybová terapie založená na Labanově analýze pohybu7. Kubánský psychobalet (D. Cruzová)8. Sebepojetí se zaměřením na vztah k vlastnímu tělu, kontaktní improvizace a relaxace

Literatura

DOSEDLOVÁ, Jaroslava. Terapie tancem :role tance v dějinách lidstva a v současné psychoterapii. Vyd. 1. Praha: Grada, 2012. 184 s. ISBN 9788024737119. infoPAYNE, Helen. Kreativní pohyb a tanec ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Vyd. 1. Praha: Portál, 1999. 239 s. ISBN 80-7178-213-0. infoZedková, I. Tanečně pohybová terapie. Teorie a praxe. UP Olomouc, 2012.CHODOROW, Joan. Taneční terapie a hlubinná psychologie :imaginace v pohybu. Translated by Lucie Bednářová. Vyd. 1. Praha: Triton, 2006. 203 s., [1. ISBN 80-7254-554-X. infoČÍŽKOVÁ, Klára. Tanečně-pohybová terapie. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2005. 119 s. ISBN 80-7254-547-7. infoSchott-Billmann, F.: Quand la danse guerit. La recherche en danse, Paris 1994.Payne, H.: Dance Movement Therapy: theory and practice. Tavistock/Routledge 1992.Cruzová, D.: Psychobalet a možnosti aplikace metody aktivního sociálního učení při práci s tělesně postiženými dětmi na Kubě. Čs. psychologie č. 1, Praha 1985.Graffová, CH.: Koncentrativní pohybová terapie. Albert, Boskovice, 1999.Hochgerner, M., Pokorny, V.: Koncentratívna pohybová terapia (KPT) v teórii a praxi. F, Trenčín, 2003.

Požadavky

PSA_0SZ Souborná zkouška && (! PSKB_59 Taneční terapie )složená souborná zkouška

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslava Dosedlová, Dr.