Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zrakového vnímání (PSB_95)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSB_95 - Psychologie zrakového vnímání, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento seminář je úvodem do studia zrakového vnímání. Lidské smysly fungují natolik přesně, natolik rychle a bez zjevného úsilí, že máme sklon považovat jejich činnost za zautomatizovanou a vnímání za přímé (nezprostředkované) zobrazení reality. Ve skutečnosti se za úspěšností ukrývá vysoce komplexní psychický a fyziologický proces, díky kterému jsme schopni objekty v našem okolí s úspěchem nalézat, rozpoznávat je a interagovat s nimi. Jakým způsobem tedy člověk vnímá? Jak se daří lidskému mozku dodat na významu všem jednotlivým senzorickým vstupům tak, abychom mohli vnímat bohatost okolního světa? Úkolem semináře je zprostředkovat poznatky o tom, jak získáváme, zpracováváme a dále používáme informace o objektech a událostech probíhajících v našem okolí. Přestože hlavní náplní budou percepční procesy u dospělého, zdravého člověka uvyklého na život v euroamerické civilizaci, do přednášek budou rovněž začleněny informace týkající se poruch vnímání, vnímání novorozenců a dětí, vnímání zvířat nebo vnímání u tzv. přírodních národů.

Osnova

(1) Úvod do studia: Důvody pro zájem o studium tématu zrakové vnímání. Obecné vlastnosti procesu zrakového vnímání. Vnímání jako interpretace reality.2) Světlo, oko, mozek: Fyzikální vlastnosti světla. Anatomie a fyziologie oka. Fotoreceptory. Optický nerv. Primární zraková kůra. Vyšší korová centra. Teorie dvou zrakových proudů.(3) Vnímání barev: Barvy v životě. Jejich vliv na prožívání a jejich role při vnímání. 3 fyzikální a percepční komponenty barvy. Atributy barvy. Katalog barev. Kolik barev rozlišujeme. Kolik barev rozlišujeme v jazyce. Mísení barev. Hlavní teorie vnímání barev. Barvoslepost. Barevné vidění u zvířat.(4) Vnímání prostoru: Vnímání prostoru při výkonu různých profesí. Problém rekonstrukce vnímané reality z plochy sítnice. Nápovědi o prostoru. Od dílčích nápovědí k vjemu prostoru. Vztah fyzikálního a vizuálního prostoru. Nature vs. nurture. Vnímání prostoru u zvířat.(5) Objektové vnímání: Percepční organizace. Principy Gestalt psychologie. Rozpoznávání objektů. Hlavní teorie rozpoznávání (teorie závislosti a nezávislosti na perspektivě). Poruchy rozpoznávání. Vnímání tváří. Vnímání scén.(6) Vnímání pohybu: Informační potenciál pohybu. Percepční prahy. Čím vším je ovlivnitelná vnímaná rychlost? Oční pohyby. Vnímání zdánlivého pohybu (stroboskopický, indukovaný, autokinetický, následné působení). Vnímání událostí. Vnímání a jednání.(7) Experimentální praktikum.

Literatura

povinná literaturaŠikl, R. (2012). Zrakové vnímání. Praha, Grada.doporučená literaturaEysenck, M.W & Keane, M.T. (2008). Kognitivní psychologie. Praha, Academia.Sekuler, R. & Blake, R. (2006). Perception (5th Ed.). New York, McGraw Hill.Goldstein (2013). Sensation and Perception (9th Ed.). Thomson Wadsworth.Goldstein, E.B., ed. (2009). The Encyclopedia of Perception, Thousand Oaks, CA, Sage publications, Inc.neurčenoPalmer, S. E. (1999). Vision science: Photons to Phenomenology. Cambridge, MA: Bradford Books/MIT Press.Snowden, R., Thompson, P. & Troscianko, T. (2012). Basic Vision (revised edition). Oxford, Oxford University Press.Blažek, V. & Trnka, R, Eds. (2009). Lidský obličej. Praha, Karolinum.Cumminsová, D. D. (1998). Záhady experimentální psychologie. Praha, Portál.Eagleman, D. (2012). Inkognito aneb tajný život mozku. Praha, Dybbuk.Hull, J. (2012). Pouť do říše slepoty. Praha, Triton.Ramachandran, V. S. (2012). Mozek a jeho tajemství. Praha, Dybbuk.Sacks, O. (1993). Muž, který si pletl manželku s kloboukem a jiné klinické povídky. Praha, Mladá fronta.Sacks, O. (1997). Antropoložka na Marsu. Praha, Mladá fronta.Sacks, O. (2011). Zrak mysli. Praha, Dybbuk.

Požadavky

SOUHLAS

Garant

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radovan Šikl, Ph.D.PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.