Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Counselling psychology (PSX_003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSX_003 - Counselling psychology, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako systematický přehled o vztahovém rámci, mezioborových přesazích i obsahové náplni psychologického poradenství, se zaměřením na poradenskou péči o děti a dospívající v jednotlivých fázích jejich vývoje.Cíl: Poskytnout přehled problematiky psychologického poradenství pro děti a mládež.Po absolvování tohoto předmětu bude student seznámen s problematikou výše uvedených oblastí, bude ovládat adekvátní terminologii a znát příslušné diagnostické kategorie. Dále bude schopen stanovit strategii průběhu poradenského procesu pro výše uvedené problémové okruhy, stanovit adekvátní postup při vyšetření a sestavit baterii vhodných psychogiagnostických metod.

Osnova

Se studenty budou diskutována následující témata: základní struktura poradenského procesu (anamnéza, metody pozorování), některé případy školního neprospěchu, poruchy pozornosti, specifické vývojové poruchy učení – dyslexie, dysgrafie, dysorotgrafie aj. (definice, etiologie, možnosti nápravy aj.), předškolní období, školní období, profesní a kariérové poradenství, emocionální poruchy v dětství a adolescenci, mentální retardace, dítě ve škole, školní psychologie. Program bude doplněn případovými studiemi.1. Pedagogicko- psychologické poradenství.Aktuální stav, vývoj, vzdělávání, právní předpisy, vztah a spolupráce s dalšími obory, specifika, osobnost psychologa.2. Poradenská péče o děti a mládež v jednotlivých obdobích života.Poradenský proces, jeho průběh, přehled problémů, diagnostické prostředky, typy vyšetření.3. Vývojové poruchy řeči.Vývoj řeči v normě a patologii, poruchy výslovnosti, artikulace a rytmu řeči, poruchy gramatické stavby věty, sociálního užití řeči. Elektivní mutismus. Vývojová dysfázie.4. Mentální retardace.Definice, diagnostika, epidemiologie, etilogie a patogeneze. Klinické obrazy jednotlivých stupňů m.r., průběh, prognóza, diferenciální diagnostika, péče.5. Pervazivní vývojové poruchy.Autismus. Aspergerův syndrom, schizoidní porucha v dětství.6. Poruchy aktivity a pozornosti.Hyperaktivita, impulzivita, hyperkinetická porucha, hyperkinetická porucha chování, ADHD.7. Předškolní období.Opoždění a nerovnoměrnosti vývoje. Posuzování způsobilosti k zahájení školní docházky. Laterální preference jako poradenský problém.8. Školní období.Zahájení ŠD, činitelé ovlivňující školní výkon. Školsky významné nedostatky ve struktuře schopností. Specifické potuchy učení- kompenzační možnosti, organizace péče (psychologická péče, postupy speciálně pedagogické nápravy). Nadané děti. Výchovné problémy (záškoláctví, krádeže atd.)9. Kariérové, profesní poradenství.10. Emoční poruchy v dětství a dospívání.Zejména úzkostné poruchy.11. Děti ohrožené prostředím.Psychická deprivace, týrání, zneužívání a zanedbávání dítěte. Prevence.12. Dítě a školní třída.13. Školní psychologie.

Literatura

PEŠOVÁ, Ilona a Miroslav ŠAMALÍK. Poradenská psychologie pro děti a mládež. Vyd. 1. Praha: Grada, 2006. 150 s. ;. ISBN 80-247-1216-4. infoVágnerová, marie. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Nakladatelství Karolinum UK v Praze, 2005. ISBN 80-246-1074-4SVOBODA, Mojmír . Psychodiagnostika dětí a dospívajících. 1. vyd. Praha: Portál, 2001. 791 s. Studium. ISBN 80-7178-545-8. infoMATĚJČEK, Zdeněk. Praxe dětského psychologického poradenství. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. 335 s. ISBN 80-04-24526-9. infoŘÍČAN, Pavel a Dana KREJČÍŘOVÁ. Dětská klinická psychologie. Vyd. 3., přeprac. a dopl.,. Praha: Grada, 1997. 450 s. ISBN 80-7169-512-2. infoDUNOVSKÝ, Jiří, Zdeněk DYTRYCH a Zdeněk MATĚJČEK. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Vyd. 1. Praha: Grada, 1995. 245 s. ISBN 80-7169-192-5. infoVÁGNEROVÁ, Marie. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2005. 430 s. ISBN 80-246-1074-4. info

Garant

PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Burešová, Ph.D.PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.