Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lektura německých středověkých listin (PV1B34)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV1B34 - Lektura německých středověkých listin, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

In der Übung werden verschiedene Typen mittelalterlicher Urkunden (Kaiser- und Königsurkunden, Privaturkunden) in deutscher Sprache gelesen und diskutiert. Als Vorlage dienen Reproduktionen der Quellen (Originalurkunden, Kopialüberlieferung) und Editionen. Ziel der Übung ist: Kennenlernen der mittelalterlichen deutschen Urkundensprache und der Formularteile, Vergleiche mit lateinischen Vorbildern, Beherrschung der deutschen Fachsprache der Diplomatik, Sicherheit beim Erkennen des Urkundeninhalts. Gefordert ist ständige Mitarbeit = Lesen der Stücke im Seminar und fortgeschrittene Kenntnis der (neuhoch-)deutschen Sprache. Am Ende des Seminar wird eine Prüfung (Transkription und Interpretation einer Urkunde) stattfinden.V semináři budou čteny a diskutovány různé typy středověkých listin (císařské a královské listiny, soukromé listiny) v německém jazyce. Budou čteny edice, ale i reprodukce pramenů (originálů a opisů listin). Cílem semináře je poznat jazyk středověkých německých listin a jejich formulářových částí, komparovat je s latinskými předlohami, nabýt jistotu při poznání jejich obsahu a v neposlední řadě si osvojit německou terminologii diplomatiky. Nezbytným předpokladem k účasti na semináři je pokročilá znalost novodobé němčiny. Podmínkou k získání zápočtu je aktivní účast na semináři a zápočtový test na konci semestru, spočívající v přepisu a interpretaci jedné listiny.

Požadavky

Nezbytným předpokladem k účasti na semináři je pokročilá znalost novodobé němčiny - výuka bude probíhat v německém jazyce.

Garant

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.

Vyučující

Dr. phil. Karel Hruza