Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archivnictví I. (PV2A22z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV2A22z - Archivnictví I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

předmětu je 1) seznámit se základními pojmy archivnictví, sledování historického vývoje nejdůležitějších kanceláří důležitých státních i nestátních původců a jejich péče o přijaté i vyhotovené dokumenty, jejich archivace. 2) Následně se v rámci předmětu posluchači dozvědí o vývoji jednotlivých domácích archivních institucí od skromných počátků do doby dnešního velmi moderního způsobu práce.3) Součástí je zmínění základních norem, které strukturu archivní sítě u nás budují a rozvíjí.4) Dále je pozornost věnována výchově archivních odborníků od 18. století do současnosti, a to jak v univerzitním i mimouniversitním prostředí, doma i v zahraničí.

Osnova

Základní informace o archivnctví a archivech. Historie archivů,legislativa v naší republice i v zahraničí. Seznámení se s problematikouspisové služby a předarchivního dohledu a v návaznosti na to sestrukturou archivů a archiválií. Hlavní akcent bude položen an využitíarchivů pro historické bádání, a tedy na osvětlení archiválie jako pramena na základní archivní pomůcky.

Literatura

povinná literaturaŠTOURAČOVÁ, Jiřina. Úvod do archivnictví. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1999. 139 s. ISBN 80-210-2216-7. infodoporučená literaturaŠTOURAČOVÁ, Jiřina . Archivnictví. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 192 s. ISBN 978-80-210-6511-6. Digitální knihovna FF MU infoCHOBOT, Karel a Josef BARTOŠ. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1995. ISBN 80-7067-431-8. infoBARTOŠ, Josef [historik]. Úvod do archivnictví. 2., přeprac. vyd., (1. v SPN. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. 131 s. info

Požadavky

Cílem předmětu je 1) seznámit se základními pojmy archivnictví, sledování historického vývoje nejdůležitějších kanceláří důležitých státních i nestátních původců a jejich péče o přijaté i vyhotovené dokumenty, jejich archivace. 2) Následně se v rámci předmětu posluchači dozvědí o vývoji jednotlivých domácích archivních institucí od skromných počátků do doby dnešního velmi moderního způsobu práce.3) Součástí je zmínění základních norem, které strukturu archivní sítě u nás budují a rozvíjí.4) Dále je pozornost věnována výchově archivních odborníků od 18. století do současnosti, a to jak v univerzitním i mimouniversitním prostředí, doma i v zahraničí.

Garant

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Stanislav Bárta, Ph.D.PhDr. Jiřina Štouračová