Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká latina I. (PV2A23z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV2A23z - Středověká latina I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Středověká latina je kulturněhistorickým a jazykovým jevem, který v plné kontinuitě navazuje na latinský jazyk a latinskou literární kulturu antického starověku. Kurz středověké latiny demonstruje tuto kontinuitu a její nástroje a vysvětlí hlavní charakteristiky středolatinského jazyka a literatury jakožto nositelů duchovní kultury evropského i českého středověku. Demonstruje středověkou latinu rovněž jako jazyk historických pramenů a diplomatických památek. Shrne přehledné informace o pramenech a odborné literatuře k základnímu i dalšímu studiu.

Osnova

Přednáška: Předmět a časové vymezení latinské medievistiky. Historiestudia středověké latiny. Konstitutivní prvky středověké latiny (latinaklasická, vulgárí, křesťanská). Slovníky a další základní pomůckyke středověké latině. Stav latinského jazyka na sklonku římskéhoimperia. Merovejská latina. Karolinská renesance (a další "humanistická"hnutí středověku až po renesanční humanismus). Benediktinské klášteryraného středověku. Insulární latina a její představitelé. Christianizacečeských zemí a začátky česko-latinské literatury.Latina vrcholnéhostředověku (hlavní odchylky od latiny klasické). Formy a žánry středo-latinské prózy. Formy středolatinské poezie (poezie metrická, rytmickáa rytmometrická). Duchovní poezie latinského středověku. Světská poezielatinského středověku.Seminář: četba, překlad a výklad vybraných literárních, především pakdiplomatických textů.

Literatura

NECHUTOVÁ, Jana . Středověká latina. První vyd. Praha: KLP, 2002. 164 s. 654,2. ISBN 80-85917-82-3. infoNECHUTOVÁ, Jana. Texty ke cvičením ze středověké latiny. 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1996. 87 s. ISBN 80-210-1058-4. infoNECHUTOVÁ, Jana . Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha: Vyšehrad, 2000. 365 s. infoVIDMANOVÁ, Anežka. Laborintus :latinská literatura středověkých Čech. Vyd. 1. Praha: KLP-Koniasch Latin Press, 1994. 222 s. ISBN 80-901508-6-1. infoNECHUTOVÁ, Jana . Středověká latina. In Středověká latina. Brno: Masarykova univerzita Brno, 1995. ISBN 80-210-1059-2. info

Požadavky

zkouška z latinského jazyka v bakalářském cyklu studijního programu

Garant

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Helena Krmíčková, Dr.