Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hochmittelalterliche Kaiserurkunden und Editionstechnik der MGH (PV2B52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV2B52 - Hochmittelalterliche Kaiserurkunden und Editionstechnik der MGH, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V úvodní části (první dva bloky) kurz poskytne úvod do císařské diplomatiky vrcholného středověku, a to se zaměřením na vnější a vnitřní znaky, jejichž vývoj bude osvětlen pro dobu panovníků ze štaufské dynastie. V následujícím třetím bloku kurz poskytne úvod do edičních metod, přičemž studenti budou seznámeni s edičními zásadami podniku Monumenta Germaniae Historica, které jsou považovány za standard a ovlivnily ediční projekty v mnohých zemích. Od studentů bude vyžadován aktivní podíl na diskusích během kurzu. Budou muset vypracovat dvě menší seminární práce věnované diplomatické a ediční problematice a připraví si krátkou prezentaci vybraného editovaného dokumentu. Kurz bude veden v německém jazyce, aby studenty uvedl do specifické německé terminologie diplomatiky a ediční techniky. Prezentace studentských prací však může být vedena v němčině nebo angličtině.

Osnova

Úvod do císařské diplomatiky vrcholného středověku pro dobu panovníků ze štaufské dynastieÚvod do edičních metodSeznámení s edičními zásadami podniku Monumenta Germaniae Historica

Literatura

Vogtherr, Thomas, Urkundenlehre. Basiswissen (Hahnsche Historische Hilfswissenschaften 3, Hannover 2008)

Garant

Mgr. Petr Elbel, Ph.D.

Vyučující

Mag. Dr. Andrea RzihacekRenate SpreitzerMgr. Petr Elbel, Ph.D.