Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní závěrečná zkouška magisterská (RESZk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RESZk - Státní závěrečná zkouška magisterská, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Státní magisterská zkouška se skládá z obhajoby diplomové práce (u diplomového studia) a zkoušky dle čl. 22, 23 a 24 Studijního a zkušebního řádu. Termíny státních závěrečných zkoušek (zpravidla jeden v každém zkušebním období) vyhlašuje vedoucí ústavu. Obhajoby diplomových prací se konají pouze dvakrát ročně, v červnu a v lednu.Státní závěrečná zkouška se skládá z písemné a ústní části. K oběma částem přistupuje student v témže zkušebním období. Zkouška začíná písemnou částí, při neúspěchu u této části je celá zkouška hodnocena známkou F.Cíl: státní magisterskou zkouškou jsou ověřovány znalosti získané v povinných, příp. i volitelných předmětech magisterského cyklu.

Osnova

Požadavky ke státní zkoušce:1. Schopnost důstojného písemného a ústního projevu v novořečtině (písemná zkouška sestává z překladu do řečtiny, z řečtiny a z eseje na zadané téma, slovník není k dispozici), schopnost vysvětlení gramatických a syntaktických jevů (ústní zkouška).2. Dobrá znalost byzantské a starší novořecké literatury v rozsahu daném náplní předmětů Úvod do byzantologie a Řecká literatura 15.–18. století.3. Sečtělost v byzantské a novořecké literatuře v originálech a překladech nejméně v doporučeném rozsahu. Seznam četby přinese uchazeč/-ka k písemné části zkoušky4. Přehledná znalost řeckých dějin 15.–18. století (předmět Řecké dějiny 15.–18. století).Okruhy ústní zkoušce (dějiny, literatura, konverzace) a seznam doporučené literatury jsou zveřejněny v učebních materiálech k předmětu.

Literatura

DOSTÁLOVÁ, Růžena. Byzantská vzdělanost. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 2003. 413 s., [4. ISBN 80-7021-409-0. infoZÁSTĚROVÁ, B. Dějiny Byzance. Praha, 1994. infoDOSTÁLOVÁ, Růžena, Pavel OLIVA a Vladimír VAVŘÍNEK. Řecko. 1. vyd. Praha: Libri, 2002. 146 s. ISBN 80-7277-110-8. infoFor the literature, see the annotations of the compulsory subjects, from which the students have to obtain the credits to sit the final master state examinationLiteratura je podrobně vypsána u jednotlivých povinných předmětů, jejichž úspěšné absolvování je k této zkoušce požadováno

Požadavky

RESoZk Soub. zk. z novořec. jaz. || REBcZk Státní zkouška bakalářská Ke státní závěrečné zkoušce se smí přihlásit student, který: složil státní bakalářskou zkoušku; získal předepsané kredity ze všech - povinných i výběrových - kurzů; splnil podmínky společného základu studia na Filozofické fakultě MU; předložil diplomovou práci nebo (v případě, že obhajuje diplomovou práci na jiném oboru) předložil práci oborovou, která byla přijata jeho školitelem.

Garant

doc. Mgr. Irena Radová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Kateřina Bočková Loudová, Ph.D.prof. PhDr. Růžena Dostálová, CSc.PhDr. Aikaterini FrancMgr. et Mgr. Markéta Kulhánková, Ph.D.Mgr. Marek Meško, M.A., Ph.D.Mgr. Nicole Votavová Sumelidisová, Ph.D.