Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Definice viny a jejího odpykání nebo neodpykání v české a světové literatuře (RJ_29)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RJ_29 - Definice viny a jejího odpykání nebo neodpykání v české a světové literatuře, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Soubor pěti přednášek bude věnován proměnám koncepce viny, hříchu, zločinu a trestu a jejich literárního vyjádření od středověku do konce XX. století – s přihlédnutím k tradicím náboženským (a k jejich problematizování nebo odmítání) a k dialogickému ohlasu antiky. Přednášky budou založeny na konfrontaci minulosti a přítomnosti a na propojení aspektů estetických, filozofických a etických. Výklady budou věnovány několika základním otázkám, které poznamenávají průběžně literární dění : 1. podoby a funkce středověkých a renesančních « smrtí tanci » a jejich karnevalovými parodiemi, které se promítají až do našich dnů, 2. problém lidského společenství a individuální odpovědnosti a jejich různé literární interpretace, 3. zobrazení postav výjimečných, buřičů a vyděděnců, 4. literatura protestující proti společenské nespravedlnosti, 5. typ « zbytečného člověka » a jeho různé analogie, 6. absurdní postavení « cizinců », neschopných komunikovat z vnějším světem – ale kde najít vinu? Přednášky budou založeny na interpretaci textů z české a světové literatury, se zdůrazněním paralel a rozdílů mezi českými, polskými a ruskými spisovateli.

Osnova

1. Od středověku do osvícenství.2. Sentimentalismus a romantismus.3. Od kritického realismu k pragmatismu.4. Česká a světová «moderna».5. Rozpory XX. století.

Garant

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.