Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Redakční práce (RJ_31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RJ_31 - Redakční práce, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz se zaměřuje na získání znalostí a schopností nakladatelského redaktora, provede studenty procesem přípravy knihy od rukopisu, přes editorskou a redaktorskou práci až po výsledný produkt, který je potřeba odpovídajícím způsobem propagovat a prodat. Zaměříme se na práci editora, redaktora, korektora, ale i překladatele a grafika, budeme hledat správná slova, psát, ale především škrtat.

Osnova

1. Od rukopisu až na pulty knihkupectví: knižní trh, nakladatelství, jejich produkce a provoz.2. Spolupráce s autorem, příprava původního českého titulu.3. Překladový titul: vhodný výběr, práce překladatele a redaktora.4. Odpovědný redaktor, editor, korektor.5. Nakladatelské smlouvy; technické a vydavatelské záležitosti, spolupráce s technickým redaktorem, grafiky, ilustrátory.6. Ediční plán, anotace, doprovodné texty, příprava obálky i záložek.7. Copywriting, umění slov.8. Když je kniha na světě: literární ceny, recenze, blogování, propagace a marketing.

Literatura

MAGINCOVÁ, Dagmar. Příručka nakladatelského redaktora. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2008. 139 s. ISBN 978-80-86818-83-2. infoEditor a text :úvod do praktické textologie. Edited by Jiří Flaišman - Michal Kosák - Rudolf Havel - Břetislav Štorek. Vyd. 2. Praha: Paseka, 2006. 182 s. ISBN 80-7185-653-3. infoPISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha :příručka pro nakladatele. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2003. 248 s. +. ISBN 80-7185-516-2. info

Garant

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Vladimíra VálkováMgr. et Mgr. Vladimíra Válková