Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkčně-sémantické pole kvantity v ruštině (RJ_96)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RJ_96 - Funkčně-sémantické pole kvantity v ruštině, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ve volitelném předmětu se studenti seznámí s tzv. funkční gramatikou v současné rusistice a jejími třemi směry. Kurz se zaměří na petrohradskou školu funkční gramatiky A.V. Bondarka, na pojetí tzv. funkčně-sémantického pole kvantity. Výchozími principy analýzy jazykového materiálu jsou přístup ”od obsahu k formě” (od funkce k prostředku), „od formy k sémantice” (od prostředků k funkcím) a princip srovnávací.Studenti se seznámí komplexně z hlediska všech jazykových rovin s jednotlivými typy kvantity (počitatelné, dělitelné a měřitelné) i výrazovými prostředky. Velká pozornost je věnována jejich osvojení, neboť kvantitativní typ informací je nedílnou součástí mnoha ruských textů. Získané teoretické i praktické aspekty vyjadřování kvantitativních vztahů v ruštině v porovnání s češtinou napomáhají formování lingvistické a komunikativní kompetence posluchačů.

Osnova

1. Teorie funkční gramatiky v současné rusistice. Základní pojmy funkční gramatiky A.V. Bondarka.2. FSP kvantity. Struktura FSP Kvantita – počitatelná (singularita, hromadnost, pluralita), dělitelná, měřitelná.3. Singularita. Sémantické typy singularity Výrazové prostředky singularity: Morfologické lexikálně-morfologické, frazeologické prostředky singularity.4. Hromadnost. Pojetí hromadnosti. Morfologické prostředky vyjádření hromadnosti.5. Lexikálně-morfologické a prostředky ustálené povahy vyjádření hromadnosti.6. Pluralita. Sémantické typy plurality. Morfologické prostředky plurality. Lexikálně-morfologické prostředky pro vyjádření plurality určité, neurčité.7. Pluralita přibližná. Lexikálně-syntaktické prostředky plurality Frazeologické prostředky plurality určité, neurčité.8. Dělitelná kvantita. Morfologické prostředky dělitelné kvantity. Lexikálně-morfologické prostředky.9. Lexikálně-syntaktické prostředky dělitelné kvantity Frazeologické prostředky dělitelné kvantity.10. Měřitelná kvantita. Lexikálně-morfologické prostředky vyjádření měřitelné kvantity.11. Lexikálně-syntaktické prostředky měřitelné kvantity.12. Frazeologické prostředky měřitelné kvantity.

Literatura

povinná literaturaNEDOMOVÁ, Zdeňka. Funkčně-sémantické pole kvantity v ruštině v porovnání s češtinou. Vyd. 1. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2006. 147 s. ISBN 80-7368-164-1. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.