Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z ruského pravopisu (RJA119)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RJA119 - Cvičení z ruského pravopisu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplní semináře je procvičení pravopisných jevů formou nejrůznějších písemných i ústních cvičení (diktáty, doplňovací cvičení, konfrontační cvičení, opravy chybných textů apod.), přičemž se prověřuje schopnost argumentace řešení jednotlivých pravopisných problémů.

Osnova

1. Dějiny ruské grafiky a pravopisu.2. Pravopis jednoho a dvou -n- u adjektiv utvořených od substantiv.3. Pravopis jednoho a dvou -n- u adjektiv utvořených od sloves a u participií.4. Pravopis záporné částice ne u substantiv, adjektiv, participií a sloves.5. Psaní samohlásek po souhláskách ž, š, č, šč.6. Psaní samohlásek po c.7. Psaní měkkého a tvrdého znaku.8. Rozdělující tvrdý a měkký znak.9. Samohlásky i, y v kořenech slov, v předponách, příponách a koncovkách.10. Psaní dohromady, zvlášť a se spojovníkem.11. Nepřízvučné souhlásky v kořenech slov.12. Nepřízvučné hlásky v předponách a příponách.13. Psaní velkých písmen.

Literatura

BALCAR, Milan. Příručka ruského pravopisu. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1983. 118 s. infoBALCAR, Milan. Orfografija, punktuacija i knižno-pis'mennaja reč' russkogo jazyka. Edited by Leontij Vasil'jevič Kopeckij. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 265 s. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc.

Vyučující

Mgr. Jana Bumbálková