Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Judaismus (RLA05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLA05 - Judaismus, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

AnotaceKurz poskytuje zevrubný přehled o judaismu jako historicky nejstarším monoteistickém náboženství. Prostřednictvím periodizačního schématu podává obraz jeho základních proměn - od starověkých anticipací v náboženském životě Izraele, přes jeho vlastní konstituování v poexilní době a svébytný vývoj sefardské i aškenázské větve ve středověku, až po soudobou diferenciaci judaismu včetně jeho nacionálně politických rysů.Výstupy z učeníPo úspěšném ukončení kurzu bude student schopen:- demonstrovat základní faktografickou znalost dějin judaismu, včetně hlavních rysů věrouky, náboženského práva a rituální praxe;- identifikovat základní paradigmatické proměny judaismu v průběhu jeho dějin;- užívat základní terminologii judaismu i jeho religionistického studia;- interpretovat vybrané prameny studia judaismu v českém překladu (např. biblický text, halachický komentář, chasidskou legendu atd.);- srovnat judaismus s ostatními monoteistickými systémy (křesťanstvím a islámem).

Osnova

(0) Úvodní informace k předmětu.(1) Hebrejská bible – struktura, vývoj textu, kanonizace, překlady.(2) Etnogeneze hebrejských kmenů. Náboženství nejstaršího Izraele.(3) Náboženství v královské době. Chizkijášova a Jóšijášova reforma.(4) Babylónský exil a poexilní období.(5) Helenizace a diferenciace raného judaismu.(6) Rabínský judaismus a krystalizace Talmudu.(7) Test z věcné znalosti hebrejské bible.(8) Ga’onské období. Sefardim a Aškenazim.(9) Židovská náboženská filozofie. Kabala.(10) Haskala a diferenciace novověkého judaismu.(11) Sionismus a vznik Státu Izrael.(12) Test ze znalosti základní terminologie judaismu.

Literatura

povinná literaturaHORYNA, Břetislav a Helena PAVLINCOVÁ . Judaismus-Křesťanství-Islám. Nové rozšířené. Olomouc: nakladatelství Olomouc, 2003. 661 s. ISBN 80-7182-165-9. infoSCHUBERT, Kurt. Židovské náboženství v proměnách věků :zdroje, teologie, filosofie, mystika. Translated by Jindřich Slabý. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 1999. 285 s. ISBN 80-7021-303-5. infodoporučená literaturaSTEMBERGER, Günter. Úvod do judaistiky. Translated by Štěpán Zbytovský. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2010. 228 s. ISBN 9788070219881. infoDE LANGE, Nicholas. An introduction to Judaism. 1st pub. Cambridge: Cambridge University Press, 2000. xxii, 247. ISBN 0521466245. infoThe Oxford handbook of Jewish studies. ISBN 9780199280322. info

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dalibor Papoušek, Ph.D.Mgr. Kristýna Kuboňová