Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islám (RLA08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLA08 - Islám, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

AnotaceKurz poskytuje zevrubný přehled o islámu jako historicky třetím a nejmladším monoteistickém náboženství, vzešlém z prostředí semitské civilizace. Prostřednictvím periodizačního schématu podává obraz jeho historického vývoje a základních proměn – od jeho vzniku počátkem 7. století, přes vlastní komplikovanou přeměnu v rozsáhlý synkretický státní útvar v kontextu obecnějších dějin středověku, rozporuplnou éru stagnace, období střetu s evropským kolonialismem až po soudobou diferenciaci islámu na tradiční, reformistické, mystické a fundamentalistické varianty. Zvláštní pozornost se věnuje vstupu islámu do lokální i mezinárodní politiky jakožto autentického ideologického a státoprávního konceptu.Výstupy z učeníPo úspěšném ukončení kurzu bude student schopen:demonstrovat základní faktografickou znalost dějin islámu, včetně hlavních rysů věrouky, náboženského práva, rituální praxe a vkladu do státoprávního uspořádání a politických poměrů příslušných zemí;identifikovat základní paradigmatické proměny islámu v průběhu jeho dějin;užívat základní terminologii islámu i jeho religionistického studia;interpretovat vybrané prameny studia islámu v českém překladu (např. text Koránu, Milníky na cestě Sajjída Qutba apod.);srovnat islám s ostatními monoteistickými systémy (judaismem a křesťanstvím).

Osnova

(0) Úvodní informace k předmětu.(1) Korán – struktura, vývoj textu, závazná redakce, překlady.(2) Sociální poměry na Arabském poloostrově před příchodem islámu. Náboženství předislámských Arabů.(3) Situace ve střední Arábii počátkem 7. století. Mekka a vznik muslimské obce věřících.(4) Prorok Muhammad a formativní období islámského státu.(5) První období islámského impaktu, vznik arabsko-islámského chalífátu.(6) Sociální, etnické a kulturní souvislosti rozvoje synkretického islámského chalífátu.(7) Období vrcholného středověku a první příznaky úpadku.(8) Rozvoj a stagnace islámského právního a teologického myšlení.(9) Vývoj alternativních podob islámského myšlení a každodennosti – mystika a lidové formy religiozity.(10) Reformistické proudy moderního islámu v 18. a 19. století.(11) Intelektuální reformismus konce 19. a 20. století.(12) Soudobé trendy v islámském myšlení a politickém aktivismu.

Literatura

povinná literaturaKROPÁČEK, Luboš. Duchovní cesty islámu. 3., dopl. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003. 292 s. ISBN 80-7021-613-1. infodoporučená literaturaTAUER, Felix. Svět islámu :dějiny a kultura : nástin politického, sociálního, hospodářského a kulturního vývoje zemí, do nichž proniklo učení arabského proroka, od jeho vystoupení do konce první světové války. Edited by Rudolf Veselý. Vyd 2. Praha: Vyšehrad, 2006. 445 s. ISBN 80-7021-828-2. infoKROPÁČEK, Luboš. Islám a Západ :historická paměť a současná krize. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2002. 197 s. ISBN 80-7021-540-2. infoIslám v srdci Evropy :vlivy islámské civilizace na dějiny a současnost českých zemí. Edited by Miloš Mendel - Bronislav Ostřanský - Tomáš Rataj. Vyd. 1. Praha: Academia, 2007. 499 s. ISBN 978-80-200-1554-9. infoPAVLINCOVÁ, Helena. Judaismus, křesťanství, islám. Vyd. 2. přeprac. a rozš.,. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003. 661 s. ISBN 80-7182-165-9. infoMENDEL, Miloš . Islám jako nepřítel? Eseje a poznámky k dějinám a současnosti islámu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 110 s. ISBN 978-80-210-7031-8. Digitální knihovna FF MU info

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miloš Mendel, CSc.Mgr. Maroš PetríkMgr. Veronika Puskásová