Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba sanskrtských náboženských textů I (RLB155)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB155 - Četba sanskrtských náboženských textů I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je určen studentům magisterského cyklu a studentům mladším v případě, že již absolvovali základní kurz sanskrtu. Jeho cílem je pomoci jim prohloubit znalosti sanskrtu a uvést je do systému jazyka prostřednictvím společné četby Bhagavadgíty. Studenti budou za asistence vyučujícího recitovat, analyzovat a překládat text Bhagavadgíty v písmu dévanagarí.Na seminář bude navazovat pokračování. O četbě pro navazující kurz bude rozhodnuto podle dosažených výsledků a po domluvě se studenty.Po absolvování kurzu student dokáže:Plynně číst v písmu dévanagarí.Orientovat se základním způsobem ve struktuře sanskrtského textu.Samostatně překládat méně náročné pasáže textů v sanskrtu.

Osnova

Kontinuální společná četba Bhagavadgíty, přibližně 10 šlóků v jednom setkání.

Literatura

WHITNEY, William Dwight. Sanskrit Grammar. Delhi: Motilal Banarsidass, 2005. infoBUCKNELL, Roderick. Sanskrit Manual. Delhi: Motilal Banarsidass, 1996. infoŚrīmad Bhagavadgītā. Gorakhpur: Gita Press, 1995. infoERHART, Adolf. Sanskrt. 1, Popisná mluvnice [3-11305/1]. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. info

Požadavky

RLB123 Praktický kurs sanskrtu IV || RLKB123 Praktický kurs sanskrtu IV Znalost sanskrtu na úrovni zkoušky z kurzu Praktický kurz sanskrtu IV.

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Fujda, Ph.D.