Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženství starověkého Izraele ve světle archeologie (RLB20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB20 - Náboženství starověkého Izraele ve světle archeologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

AnotaceKurz tematicky pokrývá nejstarší období náboženství Izraele do nástupu helenizace Syropalestiny. Obraz náboženského života Izraele, jenž je tradičně vytvářen na základě biblického podání, konfrontuje s výsledky archeologických výzkumů a překládá tak k diskusi nový komplexnější pohled.Výstupy z učeníPo úspěšném ukončení kurzu bude student schopen:- prokázat základní faktografickou znalost staroizraleského náboženství před nástupem helénismu;- analyzovat příslušné biblické prameny s využitím výsledků textové kritiky;- využít archeologické prameny při rekonstrukci náboženského života předhelénistického Izraele;- revidovat retrospektivní idealizaci dějin Izraele v deuteronomistické tradici;- navrhnout komplexnější obraz staroizraleského náboženství na základě písemných i archeologických pramenů.

Osnova

(0) Úvodní informace k předmětu.(1) Etnogeneze hebrejských kmenů a vznik Izraele.(2) Dobývání Kanaánu ve světle archeologie.(3) Davidovo a Šalomounovo království v konfrontaci biblických a archeologických pramenů.(4) Posvátná návrší a jejich archeologické doklady.(5) Typologie kanaánských chrámů.(6) Šalomounův chrám a jeho symbolika. Chrám v Aradu.(7) Chizkijáš a Sinacherib ve světle biblických a asyrských pramenů.(8) Archeologické pozadí Jóšijášovy deuteronomistické reformy.(9) Problematika dětských obětí.(10) Jehud v poexilním období.(11) Nápisové doklady jahvistického kultu.(12) Ikonické a anikonické symbolizace v Izraeli.

Literatura

Objevování Bible :svatá Písma Izraele ve světle moderní archeologie. Edited by Israel Finkelstein - Neil Asher Silberman. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2007. 329 s. ISBN 978-80-7021-869-3. infoJEPSEN, Alfred. Královská tažení ve starém Orientu :od Sinuheta k Nabukadnezarovi. Praha: Vyšehrad, 1997. 239 s., [3. ISBN 80-7021-213-6. infoZevit, Ziony. The Religions of Ancient Israel: A Synthesis of Parallactic Approaches. London – New York: Continuum 2001.Coogan, Michael D. – J. Cheryl Exum – Lawrence E. Stager (eds.). Scripture and Other Artifacts: Essays on the Bible and Archaeology in Honor of Philip J. King. Louisville: Westminster John Knox Press 1994.Gittlen, Barry M. (ed.). Sacred Time, Sacred Place: Archaeology and the Religion of Israel. Winona Lake: Eisenbrauns 2002.

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dalibor Papoušek, Ph.D.