Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťané a jinověrci ve středověku (RLB247)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB247 - Křesťané a jinověrci ve středověku, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz se zabývá problematikou mezináboženských vztahů ve středověké Evropě, především vztahem katolických křesťanů k židovství, islámu, východnímu křesťanství, ale také k náboženstvím Asie. Cílem kurzu je postihnout jak rovinu teoretických východisek, na jejichž základě se tyto vztahy budovaly, tak především praktickou stránku vzájemného setkávání - právní, ekonomické, sociální, jazykové aspekty vzájemných kontaktů.Na konci kurzu bude student schopen: porozumět terminologii a typologii jinověrců tak, jak ji utvořili středověcí křesťané; kriticky využívat středověké prameny o "jiných"; vysvětlit a argumentovat jednotlivé postoje a názory křesťanů na jinověrce; identifikovat vysvětlit původ vlivných křesťanských představ o "jiných"; rozlišovat mezi současným a středověkým pojetím kategorií "tolerance", "identity" a "jinakosti".

Osnova

0. Úvodní hodina, průběh semestru, seznámení s literaturou a požadavky na ukončení; 1. Středověký obraz světa a obyvatelé na jeho okrajích - biblická a antická antropologie 2. Základní východiska vztahu latinských křesťanů k jinověrcům ve středověku, terminologie a typologie - pojmy barbar, pohan, heretik aj.; 3. Právní předpisy a normy aplikované na jinověrce, koncept svaté války a důsledky křížových výprav; 4. Křesťané a muslimové I - kritika islámu, znalost orientálních jazyků a překlady Koránu, Petr Venerabilis, Raymundus Lullus; 5. Křesťané a muslimové II - Španělský poloostrov, obraz muslimů v rytířské epice; 6. Křesťané a židé - právní, sociální a ekonomické aspekty křesťanských postojů, stereotypy a jejich původ - obvinění z rituálních vražd dětí, znesvěcení hostií, obavy ze spiknutí; 7. Křesťanský Západ a Východ - vztah latinských křesťanů k východním církvím v Asii, zejména Číně a Indii; 8. Křesťané a jinověrci v Asii - postoje křesťanů k vyznavačům tradičních asijských náboženství; 9. Středověké pojetí "jinakosti", "tolerance" a "identity"; 10.-12. Prezentace studentských prací a diskuse.

Literatura

doporučená literaturaVALTROVÁ, Jana . Středověká setkání s "jinými". Modloslužebníci, židé, saracéni a heretici v misionářských zprávách o Asii. 1. vyd. Praha: Argo, 2011. 209 s. Každodenní život 47. ISBN 978-80-257-0399-1. infoGREENBLATT, Stephen. Podivuhodná vlastnictví :zázraky Nového světa. Edited by Martin Procházka, Translated by Lucie Johnová. Vyd. české 1. Praha: Karolinum, 2004. 245 s., [1. ISBN 80-246-0861-8. infoMedieval christian perceptions of Islam. Edited by John Victor Tolan. 1st pbk. ed. New York: Routledge, 2000. xxi, 414 s. ISBN 0-415-92892-3. infoPutování k mongolům [1747] : Cesta Jana de Plano Carpiniho ke dvoru Kujuk-Chána (Obsaž.) : Cesta Viléma z Rubruku ke dvoru Mangu-Chána (Obsaž.) : Poselstvo k Tamerlánovi (Obsaž.). Praha: Státní nakladatelství krásné literatury a umění, 1964. infoneurčenoMeeting the foreign in the Middle Ages. ISBN 0415930022. infoSaint Francis and the sultanthe curious history of a Christian-Muslim encounter. Edited by John Victor Tolan. New York: Oxford University Press, 2009. xvi, 382 p. ISBN 9780191567490. infoThe crusades and the Christian world of the Eastrough tolerance. Edited by Christopher Hatch MacEvitt. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2008. vi, 272 p. ISBN 9780812202694. info

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Valtrová, Ph.D.