Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gnosticismus (RLB251)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB251 - Gnosticismus, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz představuje jeden z důležitých nábožensko-filosofických proudů pozdně antického světa, který hluboce ovlivnil vznikající křesťanství. Zabývá se hledáním filosofických a náboženských zdrojů, ze kterých gnosticismus vycházel, a rovněž identifikací prostředí nebo komunit, ve kterých gnostické myšlenky mohly vznikat prodělávat svůj další vývoj. Poskytuje základní typologii gnostických hnutí včetně představení jejich textů, jejichž četba je náplní seminářů. V neposlední řadě se kurz zaměřuje rovněž na otázku teoreticko-metodologického zázemí studia gnosticismu a dějinami jeho studia v průběhu 19. a 20. století, které představuje důležitý příspěvek k úvahám, na jakých základech je postavena a z jakých motivů vychází konstrukce zdánlivě "objektivních" a "vědeckých" badatelských kategorií.Po absolvování tohoto kurzu bude student:- znát základní faktické informace o gnosticismu- obeznámen se základním vývojem a trendy ve studiu antického gnosticismu v průběhu 19. a 20. století- schopen kriticky interpretovat nejznámější pramenné texty a archeologické nálezy- schopen analyzovat teoretické a metodologické problémy studia gnosticismu a příčiny obtíží, které ovlivňují konstruování gnosticismu jako vědecké kategorie

Osnova

0. Úvodní hodina; 1. Gnosticismus a jeho místo v dějinách náboženství: prameny, texty a badatelské přístupy; 2. Gnosticismus – základní myšlenky a motivy; 3. Seminář I. Četba textů (Poimandrés)4. Gnosticismus – jeho počátky a zdroje I.; 5. Gnosticismus – jeho počátky a zdroje II.; 6. Nejvýznamnější gnostické systémy I.(Sethovská gnóze) 7. Seminář II. Četba textů (Podstata Archontů, NHC II.4); 8. Nejvýznamnější gnostické systémy II (Valentinská gnóze); 9. Seminář III. Četba textů (Filipovo Evangelium, NHC II.3); 10. Gnosticismus – jeho nositelé a pokračovatelé (manicheismus, Mandejci);11. Gnosticismus – dekonstrukce jedné vědecké kategorie; 12. Test.

Literatura

doporučená literaturaCHALUPA, Aleš . Gnosticismus. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 81 s. ISBN 978-80-210-6507-9. Digitální knihovna FF MU infoneurčenoGnóze :podstata a dějiny náboženského směru pozdní antiky. ISBN 9788070219478. infoRukopisy z Nag Hammádí. ISBN 978-80-7021-875-4. infoPearson, Birger A. Ancient Gnosticism: Traditions and Literature. Minneapolis: Fortress Press 2007.Gnosis and hermeticism from antiquity to modern times. Edited by Roelof van den Broek - Wouter J. Hanegraaff. Albany: State University of New York Press, 1998. x, 402 s.,. ISBN 0-7914-3612-8. infoPOKORNÝ, Petr. Píseň o perle :tajné knihy starověkých gnostiků. 2. rozš. vyd. Praha: Vyšehrad, 1998. 326 s. ISBN 80-7021-246-2. info

Požadavky

RLA06 Křesťanství I || RLKA06 Křesťanství I Pro studenty religionistiky je jako prerekvizita určeno absolvování kurzu Křesťanství I. V případě zájemců z jiných oborů bude jejich způsobilost posouzena individuálně. Doporučena je rovněž znalost anglického jazyka.

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aleš Chalupa, Ph.D.Mgr. Tomáš Glomb