Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj křesťanského kultu (RLB273)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB273 - Vývoj křesťanského kultu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz sleduje dějinný vývoj křesťanského kultu od jeho počátků až do současnosti. Zaměřuje se na křesťanské rituální jídlo a jeho přetvoření v ústřední součást mše, na křesťanskou iniciaci (křest, biřmování, skládání mnišských slibů), na rituály ustanovování a uvádění do úřadů (kněžské svěcení, pomazání na krále), na modlitby, kletby a exorcismy, na vývoj rituálů kajícnosti, na křesťanský kult zesnulých a relikvií, na pohřeb, na otázku přístupu žen k duchovním úřadům napříč dějinami křesťanství i na podoby a proměny křesťanského kultu ve 20. století a v současnosti.Po úspěšném ukončení kurzu bude student schopen:popsat podoby nejdůležitějších křesťanských rituálů a hlavní směr jejich vývoje od jejich počátků do současnosti;interpretovat význam nejdůležitějších křesťanských rituálů v religionistické a antropologické perspektivě;připravit a kvalitně představit prezentaci ke zvolenému konkrétnímu tématu z oblasti křesťanských rituálů;diskutovat o vlastní prezentaci.

Osnova

(1) Úvod.(2) Představení východisek a zaměření kurzu.(3) Společné rituální jídlo – agapé, eucharistie, večeře Páně.(4) Iniciační rituály.(5) Ustanovování a uvádění do funkcí.(6) Slova v křesťanském rituálu; čas v křesťanském rituálu.(7) Pohyb a gesto v křesťanském rituálu; prostor v křesťanském rituálu.(8) Kult „předků“ – svatí, relikvie, mrtvoly, zádušní kult.(9) Pohřební obřady a zvyklosti spjaté s úmrtím; svatební obřady.(10) Vývoj rituálů kajícnosti, zpověď.(11) Ženy a rituály v křesťanství.(12) „Heretické“ rituály.

Literatura

doporučená literaturaBERGER, Rupert. Liturgický slovník. Praha: Vyšehrad, 2008. infoPAPOUŠEK, Dalibor . Večeře Páně v Korintu : k archeologii sociálního konfliktu. Religio : revue pro religionistiku, Brno: Česká společnost pro studium náboženství, 2006, roč. 14, č. 2, s. 207-224. ISSN 1210-3640. infoBRADSHAW, Paul F. Eucharistic origins. Oxford: Oxford University Press, 2004. ix, 166 s. ISBN 0-19-522222-9. infoRUBIN, Miri. Corpus Christi :the Eucharist in late medieval culture. Reprinted. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. xv, 432 s. ISBN 0-521-43805-5. infoBRADSHAW, Paul F. The search for the origins of Christian worship :sources and methods for the study of early liturgy. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, 2002. xi, 244 s. ISBN 0-19-521732-2. infoADAM, Adolf. Liturgika :křesťanská bohoslužba a její vývoj. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2001. 471 s. ISBN 80-7021-420-1. info

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. David Zbíral, Ph.D.