Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženství Mayů, Aztéků a Inků (RLB35)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB35 - Náboženství Mayů, Aztéků a Inků, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět přibližuje náboženství Mezoameriky a andské oblasti v předkolumbovské době. Soustřeďuje se na státně organizovaná náboženství, jež se na americkém kontinentu rozvinula zejména u Mayů, Aztéků a Inků. Vzhledem k tomu, že zvláště aztécké a incké náboženství představuje výsledný tvar dlouhodobého předchozího vývoje, je věnována náležitá pozornost i substrátům aztécké (Olmékové, Teotihuacán, Toltékové) a incké kultury (Chavín, Paracas, Nazca, Mochica, Tiahuanaco, Chimor). Předmět podává základní přehled o mytologii, panteonu a kultu daných náboženství.Hlavní cíle kurzu:- obeznámenost se základními faktografickými údaji o náboženstvích Mezoameriky a Andské oblasti, zvláště náboženstvích Mayů, Aztéků a Inků;- zvládnutí základní terminologie užívané při studiu předkolumbovských náboženství Mezoameriky a oblasti And;- schopnost kriticky analyzovat hlavní literární a archeologické prameny související s tématem;- hlubší porozumění typologické katagorii starověkých náboženství, včetně jejich specifických rysů v předkolumbovské Americe.

Osnova

(0) Úvodní informace k předmětu.(1) Obecná charakteristika starověkých náboženství Ameriky.(2) Olmékové: Kolébka náboženství Mezoameriky.(3) Mayové I: Dějiny mayské civilizace. Kosmologie a pojetí času.(4) Mayové II: Hlavní božstva mayského panteonu. Rituální role mayských panovníků (Pacalův pohřeb v Palenque).(5) Seminární rozprava I: Popol Vuh.(6) Aztékové I: Dějiny aztécké civilizace. Kosmologie a pojetí času.(7) Aztékové II: Hlavní božstva aztéckého panteonu.Aztécká mytologie v kameni (Templo Mayor a tzv. Kalendářní kámen).(8) Seminární rozprava II: Nahuaská filozofie.(9) Inkové I: Dějiny incké civilizace.(10) Inkové II: Panteon inckého náboženství.(11) Seminární rozprava III: Conquista (Moctezuma versus Cortés).(12) Test z rámcové znalosti probírané látky.

Literatura

povinná literaturaKOVÁČ, Milan. Slnko jaguára :náboženský svet Olmékov, Mayov a Aztékov. Vyd. 1. Bratislava: Chronos, 2002. 394 s. ISBN 80-967138-6-8. infoSTINGL, Miloslav. Synové Slunce : sláva a pád největší indiánské říše. Praha: Práce, 1985. infodoporučená literaturaDrew, David. Ztracené kroniky mayských měst. Praha: BB art 2001.VAILLANT, George Clapp. Aztékové : [původ, vzestup a pád národa Aztéků]. Praha: Orbis, 1974. infoCOE, Michael D., Dean SNOW a Elizabeth BENSON. Svět předkolumbovské Ameriky :kulturní atlas. Translated by Petra Andělová. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1997. 240 s. ISBN 80-7176-519-8. info

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dalibor Papoušek, Ph.D.Mgr. Lujza Kotryová