Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodina ve věku nejistoty: Religionistická kvalitativní dílna (RLB399)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB399 - Rodina ve věku nejistoty: Religionistická kvalitativní dílna, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto kurzu bude student schopen:porozumět jak jsou různé kulturní zdroje (včetně náboženských tradic) uplatňovány na formování podoby a fungování současné rodiny;vysvětlit jak se různé náboženské tradice podílejí na utváření každodenního jednání;vysvětlit, jak tzv. druhá generace působí na proměnu nových náboženských hnutí;rozumět problematice přenosu tradice v souvislostech rodinného života a zároveň širší společnosti;vysvětlit, jak různé strategie, které konkrétní skupiny či rodiny zaujímají v souvislosti s náboženskou socializací dětí;porozumět, jak specifický způsob konceptualizace dětství ovlivňuje modely výchovy a výchovné praktiky;kriticky pracovat s materiály náboženské sebeprezentace.

Osnova

Úvod, organizační pokyny, proměny rodiny a intimity v moderní společnosti (rodina, příbuzenství a vztahovost).Rodina, socializace a tradice (mezigenerační přesnost a vztahy. Rodina jako hodnota, hledání sociální soudržnosti.Druhá generace (strategie přenosu, proměna nových náboženského hnutí s příchodem druhé generace).

Literatura

doporučená literaturaGIDDENS, Anthony. Proměna intimity :sexualita, láska a erotika v moderních společnostech. Translated by Ivo Možný. Vyd. 1. Praha: Portál, 2012. 215 s. ISBN 9788026201755. infoHAMAR, Eleonóra . Vyprávěná židovství: O narativní konstrukci druhogeneračních židovských identit. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2008. 243 s. Studie 56. ISBN 978-80-7419-004-9. infoBECK, Ulrich. Riziková společnost :na cestě k jiné moderně. Translated by Otakar Vochoč. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004. 431 s. ISBN 80-86429-32-6. infoChildren in new religions. Edited by Charlotte E. Hardman - Susan Jean Palmer. New Brunswick: Rutgers University Press, 1999. ix, 254 s. ISBN 0-8135-2620-5. infoGIDDENS, Anthony. Důsledky modernity. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. 195 s. ISBN 80-85850. info

Požadavky

( RLA01 Úvod do religionistiky || RLKA01 Úvod do religionistiky ) && ( RLA13 Úvod do metodologie výzkumu || RLKA13 Úvod do metodologie výzkumu )Pro studenty religionistiky je jako prerekvizita určeno absolvování kurzu Úvod do metodologie výzkumu v religionistice. V případě jiných zájemců bude jejich způsobilost posouzena individuálně. Doporučena je rovněž znalost anglického jazyka.

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeňka PitrunováMgr. Andrea BeláňováMgr. Michaela Ondrašinová