Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žena v křesťanství (RLB45)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB45 - Žena v křesťanství, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je věnován problematice ženské dimenze křesťanského náboženství, která se v oficiální rovině nejvýrazněji projevuje ve vzniku a rozvoji mariánského kultu. Paralelní rovinu oficiálnímu pojetí žen tvoří sociální representace normativního ideálu a odlišnosti od teologicky promýšlených vzorců v žitém náboženství.Pozornost je věnována vzniku kultu Marie, jeho kořenům v kultech antických bohyň a raně křesťanské interpretaci žen vůbec. Ve vztahu k Marii jde zejména o interpretace směřující k jejímu přijetí jako typu mateřské panenské bohyně.)Další část kurzu se zaměří na historické proměny mariologie, vytváření a aplikace stereotypních vzorců.)Časově je zahrnuto období starověkého a středověkého křesťanství. S využitím případových studií jsou představeny ilustrativní příklady žen naplňujících ideální vzorce stejně jako žen, které se oněm vzorcům vymykají. Základem studia je historická kontextuální analýza pramenů.

Osnova

1. Základní vymezení problému: náboženství a problematika genderových studiíŽena a křesťanství – pojetí ženy – tradice (helénismus/antická kultura/judaismus – křesťanství). Problém těla a askeze2. Postavení a role žen v raném křesťanství. Ideály a role žen v křesťanské církvi. (Mariánský kult jako prostředek k vytváření modelů pro život žen).Marie: Panna a Matka, nevěsta Kristova. Texty: kánon a apokryfyŽeny jako representanky herezí: Montanismus, Kollyridiany (stereotypní vzorce v interpretaci ženských rolí)3. Marie ve středověkém křesťanství – Marie jako nová Eva, Krásná Paní – MadonnaŽena a středověké křesťanství (mnohost ženských rolí, pozice od světic po čarodějnice)4. Proměny mariánského kultu, příklad využití mariánské zbožnost: Bernard z Clairvaux, Marie – nevěsta Kristova a interpretace Písně písní)5. Modely ženské svatosti a stereotyp čarodějnice, inkviziční rámec pozdního středověku. Problém jinakosti a otázka hereze6. Mystická zbožnost, unio mystica, mulier sancta, imitatio Christi, imitatio Mariae, imitatio Sanctorum)

Literatura

WARNER, Marina. Alone of all her sex :the myth and the cult of the Virgin Mary. New York: Vintage Books, 1983. xxv, 400,. ISBN 0-394-71155-6. infoEISEN, Ute E. Women officeholders in early Christianity :epigraphical and literary studies. Edited by Gary Macy, Translated by Linda M. Maloney. Collegeville: Michael Glazier book, 2000. viii, 322. ISBN 0-8146-5950-0. infoBenko, Stephen. The Virgin Goddess. Studies in the Pagan and Christian Roots of Mariology. Leiden : J. E. Brill, 1993. ISBN 90-04-09747-3.BROWN, Peter. Tělo společnosti :muži, ženy a sexuální odříkání v raném křetanství. 1. vyd. Brno: CDK-Centrum pro studium demokracie a kultury, 2000. 435 s. ISBN 80-85959-72-0. infoENNENOVÁ, Edith. Ženy ve středověku. Vyd. 1. Praha: Argo, 2001. 338 s. ISBN 80-7203-369-7. infoLE GOFF, Jacques a Nicolas TRUONG. Tělo ve středověké kultuře. Translated by Věra Dvořáková. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2006. 155 s. ISBN 80-7021-826-6. infoBYNUM, Caroline Walker. Fragmentation and redemption :essays on gender and the human body in medieval religion. New York: Zone books, 1992. 426 s. ISBN 0-942299-62-0. info

Požadavky

( RLAB04 Náboženství antiky || RLKAB04 Náboženství antiky || RLB24 Náboženství antiky ) && ( RLA06 Křesťanství I || RLKA06 Křesťanství I ) && ( RLA07 Křesťanství II || RLKA07 Křesťanství II )

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Doležalová