Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buddhistická ikonografie (RLB54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB54 - Buddhistická ikonografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz podává základní přehled buddhistické ikonografie (deskriptivní analýzy buddhistického obrazového uměleckého vyjádření) a buddhistické ikonologie (interpretace významu zobrazení). Vedle otázek ikonografických pojednává i o buddhistické architektuře, sakrálních a kultovních stavbách, zvláštní pozornost je věnována dvěma okruhům: (1) deskripci, historii a typologii buddhistických stúp a (2) popisu jednotlivých tibetských panteonů. Na konci tohoto kurzu budou studenti a studentky schopni porozumět základním ikonografickým textům a budou umět vysvětlit rituální užití textu. Taktéž se budou orientovat ve vizuální stránce textů, tj. hrozivých a pokojných buddhistických božstvech.Na konci kurzu bude student schopen:definovat základní vztahy v rámci buddhistického panteonudefinovat základní podoby buddhistických božstevpopsat základní strukturu buddhistického panteonuukázat konkrétní příklady jednotlivých tibetských panteonů.

Osnova

(0) Úvodní informace k předmětu.(1) Přehled literatury, cizojazyčné a české práce - tištěné i elektronické - vztahující se k tématu, internetové zdroje.(2) Ikonografie a ikonologie.(3) Buddhistická symbolika (osm šťastných symbolů, mudry, ásany, atributy).(4) Buddhistická architektura, historický a geografický přehled.(5) Stúpa a další kultovní stavby.(6) Historický Buddha Šákjamuni a jeho ikonografické znázorňování v dějinách buddhismu.(7) Popis a rozbor různých buddhistických panteonů, historie, mýty a legendy vztahující se k hlavním postavám panteonu.(8) Tibetská umělecká tradice, tibetský panteon.(9) Mongolské a burjatské buddhistické umění.(10) Tibetský buddhistický panteon: Buddhové a bódhisattvové.(11) Tibetský buddhistický panteon: Ochránci náboženství a ženská božstva.(12) Tibetský buddhistický panteon: Význačné buddhistické historické a legendární postavy.

Literatura

HELLER, Amy. Tibetan art :tracing the development of spiritual ideals and art in Tibet, 600-2000 A.D. Milan: Jaca Book, 1999. 239 s. ISBN 88-16-69004-6. infoTibetan art :towards a definition of style. Edited by Jane Casey Singer - Philip Denwood. London: Laurence King & Alan Marcuson, 1997. 319 s. ISBN 0-8348-0394-1. infoRHIE, Marylin M. a Robert A. F. THURMAN. The sacred art of Tibet. Expanded ed. London: Thames and Hudson, 1997. 488 s. ISBN 0-500-01718-2. infoFISHER, Robert E. Art of Tibet. London: Thames and Hudson, 1997. 224 s. ISBN 0-500-20308-3. infoRAWSON, Philip. Sacred Tibet. London: Thames and Hudson, 1991. 96 s. : il. ISBN 0-500-81032-X. info

Požadavky

( RLA10 Buddhismus I && RLA11 Buddhismus II ) || ( RLKA10 Buddhismus I && RLKA11 Buddhismus II ) || ( RLA21 Buddhismus || RLKA21 Buddhismus )

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc.