Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buddhismus na Západě (RLB55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB55 - Buddhismus na Západě, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz se zaměřuje na akulturaci buddhismu na Západě a na teoretické a metodologické otázky religionistického studia této problematiky. Pozornost bude věnována nástinu historie buddhismu v Evropě s důrazem na zachycení současných podob théravádového, zenového a tibetského buddhismu. Tematizovány budou souvislosti s problematikou genderu, rodinného života a rodinné socializace, tělesnosti a sociální angažovanosti. Kurz má poukázat na obecné problémy studia akulturace buddhismu: souvislost s orientalismem a textualismem. Hlavním cílem kurzu pak je na konkrétních případech demonstrovat problematiku akulturace náboženské tradice v podmínkách moderní společnosti a představit buddhismus jako jeden z kulturních zdrojů, z kterých čerpá moderní západní společnost.

Osnova

1. Základní vymezení tématu a etap akulturace buddhismu na Západě (pojmy tradice, akulturace, konverze), etničtí buddhisté, buddhističtí konvertité a sympatizanti. 2. Théravádový buddhismus na Západě. 3. Tibetský buddhismus na Západě.4. Zenový buddhismus na Západě. 5. Buddhismus a gender, rodina a západní společnost, Sakyadhita - „Dcery Buddhovy“. 6. Globální nebo lokální buddhismus? Prezentace seminárních prací a diskuse.

Literatura

povinná literaturaBAUMANN, M. „Creating a European Path to Nirvana: Historical and Contemporary Developments of Buddhism in Europe“, Journal of Contemporary Religion 10, 1995.BENDER, C., CADGE, W. ConstructingBuddhism(s): InterreligiousDialogue and Religious Hybridity, Sociology of Religion, 2006. 67:3. *LENOIR, Frédéric. Setkávání buddhismu se západem. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 2002. 334 s. ISBN 80-7207-496-2. infoLUŽNÝ, D – MACHÁLKOVÁ, Z. Protestantský buddhismus. Studia OrientaliaSlovaka, 2004, Vol. 3, č. 1, s. 91-107. ISSN 1336-3786.*LUŽNÝ, Dušan a Luboš BĚLKA . Podoby buddhismu na Západě. In Lopez, Donald Jr., Příběh buddhismu. Průvodce dějinami buddhismu a jeho učením. 1. vyd. Brno: Barrister and Principal, 2003. s. 209-221, 13 s. Buddhismus. ISBN 80-86598-54-3. infoLUŽNÝ, Dušan . Stručné dějiny buddhismu na Západě. In E. Conze: Stručné dějiny buddhismu. Brno: Jota, 1997. s. 155-173. ISBN 80-7217-002-3. infoMACHÁLKOVÁ, Z. Anglická sangha. Příklad adaptace théravádské tradice na Západě. Religio 2000, VIII*ROZEHNALOVÁ, J. – BĚLKA, L. Tibetský buddhismus a západní imaginace. Slavnost Kálačakry ve Štýrském Hradci. Religio: Revue pro religionistiku, Brno: Česká společnost pro studium náboženství, 2003, roč. 11, č. 1, s. 53-76. ISSN 1210-3640.*doporučená literaturaBAUMANN, M. „The Transplantation of Buddhism to Germany: Processive modes and strategies of adaptation“, Method and Theory in the Study of Religion 6, 1994.Lužný, D. Zelení bódhisattvové: sociálně a ekologicky angažovaný buddhismus. Brno:TRÁVNÍČEK, Zdeněk . Leopold Procházka : první český buddhista. 1. vyd. Brno: Masarykova universita, 2002. 143 s. : i. info

Požadavky

Pro studenty religionistiky je jako prerekvizita určeno absolvování kurzu Buddhismus nebo Buddhismus I (RLKA10) a Buddhismus II (RLKA11). Nezbytná je rovněž znalost anglického jazyka.

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeňka PitrunováMgr. Jana Valtrová, Ph.D.