Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalitativní metody religionistického výzkumu (RLB90)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB90 - Kvalitativní metody religionistického výzkumu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit posluchačky a posluchače se základními rysy a podobami kvalitativního výzkumu, především s různými formami kvalitativního rozhovoru a možnostmi jeho využití v religionistickém výzkumu. Kurz vychází z perspektivy interpretativní sociologie, jež se snaží o uchopení zkušeností zkoumaných lidí jako smysluplných životních světů a klade důraz na porozumění významům, které zkoumané skupiny a jednotlivci svému jednání připisují.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:formulovat výzkumnou otázku řešitelnou prostřednictvím kvalitativního výzkumu;navrhnout plán kvalitativního výzkumu;aplikovat získané znalosti kvalitativní metodologie při realizaci vlastního výzkumného rozhovoru;analyzovat a interpretovat kvalitativní data získaná z rozhovoru;na základě analýzy získaných dat zhodnotit a revidovat výzkumnou otázku a použité metody.

Osnova

0. Uvedení do kurzu1. Co je kvalitativní výzkum? Paradigmata a interpretační rámce2. Design kvalitativního výzkumu3. Kvalitativní rozhovory I. – polostrukturovaný rozhovor4. Kvalitativní rozhovory II. – narativní a episodický rozhovor5. Vztahy v terénu a etika výzkumu6. Seminář I. – prezentace návrhů výzkumu a zpětná vazba7. Seminář II. – prezentace návrhů výzkumu a zpětná vazba8. Cvičení - realizace rozhovoru a reflexivní popis interview situace9. Transkripce jako první úroveň interpretace10. Kódování a analýza11. Reliabilita a validita ve vztahu ke kvalitativnímu rozhovoru12. Závěrečná diskuse

Literatura

FLICK, Uwe. An introduction to qualitative research. 3rd ed. London: SAGE Publications, 2006. xii, 443 s. ISBN 9781412911450. infoQualitative research methods. Edited by Darin Weinberg. 1st pub. Malden: Blackwell Publishers, 2002. viii, 342. ISBN 0-631-21762-2. infoSILVERMAN, David. Doing qualitative research :a practical handbook. 1st pub. London: Sage Publications, 2000. xv, 316 s. ISBN 0-7619-5823-1. infoSILVERMAN, David. Interpreting qualitative data :methods for analysing talk, text and interaction. 1st ed. London: Sage Publications, 1997. x, 224 s. ISBN 0-8039-8758-7. infoKVALE, Steinar. Interviews :an introduction to qualitative research interviewing. Thousand Oaks: SAGE Publications, 1996. xvii, 326. ISBN 0-8039-5820-X. infoHandbook of qualitative research. Edited by Norman K. Denzin - Yvonna S. Lincoln. Thousand Oaks: SAGE Publications, 1994. xii, 643 s. ISBN 0-8039-4679-1. info

Požadavky

Kurz rozšiřuje znalosti, které studenti a studentky získali v kurzu Úvod do metodologie výzkumu v religionistice (RLA13), případně v Prosemináři k úvodu do metodologie výzkumu v religionistice (RLB313) na bakalářském stupni studia. Kurz je tedy koncipován s předpokladem, že studenti/tky již mají základní znalosti o povaze vědeckého výzkumu a bazální dovednosti spojené s navržením výzkumu.Kurz také předpokládá schopnost pracovat s odbornými texty v anglickém jazyce.

Garant

doc. PhDr. David Zbíral, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela OndrašinováMgr. Zdeňka Pitrunová