Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novokřtěnci (RLB94)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RLB94 - Novokřtěnci, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz sleduje vývoj novokřtěnectví od jeho počátků v době reformace se zaměřením na období pobytu novokřtěnců na jižní Moravě v 16. století. V navazující části jsou sledovány osudy novokřtěnců v době po Bílé Hoře přes exil v Transylvánii a Rusku až po jejich zakotvení v USA a Kanadě. Kurz je zaměřen na představení nejen teologických pozic v kontextu evropské reformace, ale také jejich praktického uplatnění v každodenním životě s ohledem na sociální, ekonomické či demografické aspekty života novokřtěnců.Po úspěšném ukončení kurzu bude student schopen:- orientovat se ve skupinách radikální reformace a jejich vztazích ke katolické církvi i protestantských církvím v Evropě;- demonstrovat základní faktografickou znalost novokřtěnecké teologie a jejích odlišností od katolické i prostestantské;- kriticky pracovat s prameny k dějinám novokřtěnectví na Moravě;- kriticky pracovat s moderními badatelskými koncepty spojovanými s novokřtěnectvím.

Osnova

(0) Úvodní informace k předmětu, požadavky na ukončení, literatura.(1) Radikální reformace a počátky novokřtěnectví.(2) Šíření novokřtěnectví v Evropě, perzekuce novokřtěnců.(3) Náboženské poměry na Moravě v 16. stol., hospodářsko-společenská situace.(4) Formování novokřtěneckých obcí na jižní Moravě.(5) Každodenní život v haushabenech, strava, práce, škola, výchova.(6) Náboženský život - obřady životního cyklu, svátky, teologie.(7) Problém autority a moci - hierarchie v obci;(8) Jednotlivé skupiny a jejich topografie na jižní Moravě.(9) Bílá hora a její dopad na náboženské poměry na Moravě.(10) Migrace do Transylvánie a Ruska.(11) Mennonité a huterité v současnosti.(12) Závěrečný test.Aktuální sylabus kurzu pro daný semestr viz Studijní materiály předmětu.

Literatura

VLNAS, Vít. Novokřtěnci v Münsteru. Praha: Lidové noviny, 2002. 232 s. ISBN 80-7106-505-6. infoMACEK, Josef. Víra a zbožnost jagellonského věku. Vyd. 1. Praha: Argo, 2001. 488 s. ISBN 80-7203-265-8. infoDějiny Moravy. Díl 2, Morava reformace renesance a baroka (Variant.) : Vlastivěda moravská : země a lid : nová řada. Svazek 6, Dějiny Moravy. Díl 2, Morava reformace, renesance a baroka. infoCLASEN, Claus Peter. Anabaptism. A Social History, 1525-1618. Ithaca: Cornell University, 1972. ISBN 080140696X. infoZEMAN, Jarold Knox. The Anabaptists and the Czech Brethren in Moravia 1526-1628 : a study of origins and contacts. Hague: Mouton, 1969. info

Požadavky

( Rel07 Křesťanství II || RLA07 Křesťanství II || RLKA07 Křesťanství II ) || PROGRAM ( N - PH - RL ) || PROGRAM ( N - HS - RL )Základní orientace v dějinách západního křesťanství v období od 16. stol. do současnosti.

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Valtrová, Ph.D.