Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společnost a kultura zemí Střední Ameriky (ROM0B131)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ROM0B131 - Společnost a kultura zemí Střední Ameriky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz si klade za cíl přiblížit současnost i minulost vybraných zemí středoamerického regionu. Zvláštní pozornost bude věnována základním reáliím, současné společenské situaci a především pak kultuře jednotlivých zemí, a to v nejširším slova smyslu. Představena bude nejen tzv. kultura vysoká (výtvarné umění, architektura, literatura, hudba a film), ale rovněž místní folklór ve vztahu k tradicím, zvykům a obyčejům, které tvoří součást běžného každodenního života majoritní společnosti i četných etnických minorit.

Osnova

1. Úvod do problematiky2. Přehled historického vývoje v jednotlivých regionech.3. Guatemala4. Honduras.5. Salvador.6. Nikaragua.7. Kostarika8. Panama9. Závěrečná evaluace.

Literatura

HALPERÍN DONGHI, Tulio (1998). Historia contemporánea de América Latina. Madrid:AlianzaPÉREZ MURILLO, María Dolores (2003). Introducción a la Historia de América: altas culturas y bases de la colonización española.BETHELL, Leslie, Historia de América Latina. Tomo 1. América Latina Colonial. Madrid, Crítica, 2003

Garant

Mgr. Milada Malá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Athena Alchazidu, Ph.D.