Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro romanisty II (ROMIB004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ROMIB004 - Latina pro romanisty II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz Latina II pro romanisty je určen studentům, kteří latinu nemělivůbec, i těm, kteří ji měli na střední škole, event. z ní maturovali.Navazuje na Latinu pro romanisty I.

Osnova

Cílem výuky je získání základních jazykových znalostí a dovedností, jež umožní jednak orientaci v latinském jazyce, včetně latinských textů, jednak poskytnou pevný základ pro pochopení souvislostí historického vývoje jednotlivých románských jazyků. Výuka latiny v 1. roce studia proto předchází výuce latiny v následujícím roce, četbě pozdně latinských textů a následnému studiu jednotlivých historických gramatik v třetím ročníku.Morfologie: deklinace substantiv, deklinace a stupňování adjektiv, deklinace zájmenná, zájmenná adjektiva, odvozování a stupňování adverbií, slovesné konjugace a slovesné tvary odvoditelné od prezentního a supinového kmene, včetně sloves deponentních, číslovky.Syntax: vazba akuzativu s infinitivem, vazba nominativu s infinitivem, "cum historicum", věty časové, účelové, obsahové přací, podmínkové, ablativ absolutní.Reálie: v rozsahu explikace probíraných textů.

Literatura

ŠPAŇÁR, Július a Emanuel KETTNER. Latina pro 1.-3. ročník středních všeobecně vzdělávacích škol. Vyd. 3. oprav. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 470 s. + p. info

Požadavky

ROMIB001 Latina pro romanisty I Anotace Absolvent kurzu Latina II pro rom. musí zvládnout gramatiku a slovní zásobu učebnice Špaňár-Kettner, Latina pro gymnázia.

Garant

doc. Mgr. Irena Radová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Mutlová, M.A., Ph.D.Mgr. Jana Mikulová, Ph.D.Mgr. Nina Jašková, Ph.D.Mgr. Pavel ŠevčíkMgr. Tereza ŠevčíkováMgr. Anna Žáková