Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do lidové latiny a vývoj románských jazyků (ROMIIA101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ROMIIA101 - Úvod do lidové latiny a vývoj románských jazyků, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Lidová latina:Kurz má studentům zprostředkovat vhled do vývoje latiny, který se odehrával zejména v prvních staletích našeho letopočtu, a poukázat na vývojové tendence, které pokračují do románských jazyků. Východiskem pro srovnání je klasická norma, kterou si studenti osvojili v bakalářském studiu.Na konci kurzu budou studenti schopni:nastínit vývoj latiny v oblasti fonetiky, morfologie, syntaxe a lexika s důrazem na lidovou a pozdní latinu;ukázat vztah mezi vybranými vývojovými tendencemi pozdní latiny s vývojem do románských jazyků (zvláště španělštiny, italštiny a francouzštiny);vysvětlit některé základní principy spojené s vývojem jazyka a s jazykovými změnami.

Osnova

Lidová latina:Úvod.Pojmy lidová a pozdní latina a jejich definice.Romanizace a románské jazyky.Změny ve vokalickém a konsonantickém systému.Teorie gramatikalizace.Jmenný systém. Změny v deklinaci. Stupňování adjektiv. Změny Slovesný systém: vznik nových forem (futurum, perfektum), změny ve vyjadřování pasiva.Změny v syntaktické oblasti: akuzativ s infinitivem a věta s quod, absolutní konstrukce, obsahové věty tázací apod.Slovní zásoba: posuny ve významu, výpůjčky z řečtiny.

Literatura

doporučená literaturaHERMAN, József. Vulgar Latin. Translated by Roger Wright. University Park, Pa.: Pennsylvania State University Press, 2000. xiv, 130 s. ISBN 0-271-02001-6. infoOSTRÁ, Růžena. Přehled vývoje románských jazyků. D. 1, Lidová latina. Francouzština. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1980. 130 s. infoTAGLIAVINI, Carlo. Le origini delle lingue neolatine. Bologna, 1969. infoMIKULOVÁ, Jana . Základní kurz latiny. 2. díl. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 190 s. ISBN 978-80-210-6499-7. Digitální knihovna FF MU infoMIKULOVÁ, Jana . Základní kurz latiny I. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 402 s. ISBN 978-80-210-7039-4. Digitální knihovna FF MU infoBILÍKOVÁ, Eva. Přehled latinské mluvnice : [pomůcka při výuce latiny]. Brno: MC nakladatelství, 1999. 63 s. infoneurčenoMARAZZINI, Claudio. La lingua italiana :profilo storico. 3a ed. Bologna: Mulino, 2002. 553 s. ISBN 978-88-15-08675-4. info

Garant

doc. PhDr. Petr Dytrt, Ph.D.

Vyučující

Alessandro Bitonti, Ph.D.doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.Mgr. Paolo Divizia, Ph.D.Mgr. Jana Mikulová, Ph.D.PhDr. Zdeňka Schejbalová, Ph.D.Mgr. Iva Svobodová, Ph.D.