Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura a jiné druhy umění (RTDS27)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RTDS27 - Ruská literatura a jiné druhy umění, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět a vysvětlit zásady mezidisciplinární komparatistiky;použít informace o ruské literatuře jako součásti širšího kulturního kontextu;pochopit, jak ruská literatura existovala v jednotlivých fázích svého vzniku, kdy představitele různých druhů umění spojovaly nebo rozdělovaly shodné či navzájem si odporující myšlenkové proudy či filozofické názory;porozumět rozvoji kultury Ruska i podnětům, jež vstřebávalo z řady jiných kultur;budou shopni analyzovat umělecké dílo v jeho znakové podobě;budou schopni proniknout do skrytých vrstev jeho tvaru;seznámí se s problematikou ekfraze i s novými možnostmí heuristického přístupu.

Osnova

1. Literatura jako součást kulturního univerza – souvislosti a diference2. Vývoj estetického myšlení3. Problematika staroruské literatury, výtvarného umění a hudby (životy svatých a ikonomalba, vztah hudby a slovesnosti, prozodická problematika)4. Synkretismus ruského baroka (slovo a tvar, scénické proměny biblických textů)5. Žánr ódy a klasicistický portrét6. Sentimentalismus a rokoko7. Romantismus v literatuře, výtvarném umění a hudbě8. Problematika positivismu a realismu v ruské literatuře a výtvarném umění9.Synkretismus ruské moderny10. Problematika estetického myšlení 20. století11. Problematika ekfraze12. Hledání vzájemných vztahů umění ve vlastním výzkumu

Požadavky

Knowledge of Russian language.

Garant

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Danuše Kšicová, DrSc.