Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné Srbsko (SBA203)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SBA203 - Současné Srbsko, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět podává posluchačům základní představení současného Srbska z hlediska zeměpisného, politického, společenského, hospodářského a kulturního. Vedle reálií a kulturní charakteristiky je součástí výkladu i seznámení s nejdůležitějšími milníky a procesy politického a společenského vývoje země po rozpadu socialistické Jugoslávie. Okrajově bude zmíněna i problematika Černé Hory a Bosny a Hercegoviny. Přednáška je doplněna seminářem, který od studentů vyžaduje aktivní účast (diskuse, referát).

Osnova

1. Srbsko po rozpadu SFRJ do současnosti: nejdůležitější politické a společenské události a procesy.2. Zeměpisná charakteristika Srbska (poloha, hranice, rozloha, reliéf, geografické a historické oblasti, města, administrativní členění, státní symboly, jazyk aj.)3. Hospodářská charakteristika Srbska (zasazení do historicko-politického, evropského a regionálního rámce, základní ekonomické ukazatele, hospodářství země a jednotlivých oblastí, měna, průmysl a zemědělství aj.)4. Demografická a národnostní charakteristika Srbska (vývoj od rozpadu SFRJ, národnostní menšiny v Srbsku a jejich práva, srbská diaspora, náboženství a církev).5. Politická charakteristika Srbska (Srbsko v rámci mezinárodního a evropského společenství, struktura a podoba legislativy a exekutivy, hlavní politické strany a hlavní představitelé politického života od rozpadu SFRJ do současnosti, volební systém, vztah Srbska a EU).6. Představení srbských regionů a významných sídel (zeměpis, obyvatelstvo, hospodářství, lidová i populární kultura a zajímavosti, tradiční i soudobá hudba).- Bělehrad- Šumadija a Mačva- Vojvodina (Banát, Srem, Bačka + charakteristika autonomní oblasti V.)- Novopazarský Sandžak- Východní Srbsko- Jižní Srbsko- Kosovo a Metochie (tzv. kosovský mýtus; současný kosovský problém)7. Černá Hora (geografie, hospodářství, politika, kultura, demografie, problematika černohorské národnosti a jazyka)8. Bosna a Hercegovina (geografie, hospodářství, politika, kultura, demografie, problematika bosenského jazyka)

Literatura

doporučená literaturaKubát, Michal: Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě. Dokořán, Praha 2003.ŠTĚPÁNEK, Václav . Osidla etnofiletismu: Srbská pravoslavná církev v zajetí kosovského mýtu. Studia historica brunensia, Brno: Masarykova univerzita, 2007, roč. 53/2006, č. 1, s. 117–132. ISSN 0231-7710. infoPELIKÁN, Jan. Dějiny Srbska. Vyd. 1. Praha: Lidové noviny, 2005. 670 s. ISBN 80-7106-671-0. infoŠTĚPÁNEK, Václav . Srbská církvení grafika 18. a 19. století. 2005. infoVYKOUKAL, Jiří P., Bohuslav LITERA a Miroslav TEJCHMAN. Východ :vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989. 1. vyd. Praha: Libri, 2000. 860 s. ISBN 80-85983-82-6. infoŠESTÁK, Miroslav. Dějiny jihoslovanských zemí. Praha: Lidové noviny, 1998. 756 s. ISBN 80-7106-266-9. infoDějiny srbské kultury : Istorija srpske kulture (Orig.). Edited by Pavle Ivić. 1. vyd. V Praze: Nakladatelství Pedagogické fakulty UK, 1994. 211 s., lx. infoneurčenoFiala, Petr - Holzer, Jan - Strmiska, Maxmilián a kol.: Politické strany ve střední a východní Evropě. Ideově-politický profil, pozice a role politických stran v postkomunistických zemích. MU, Brno 2002.LIŠČÁK, Vladimír a Pavel FOJTÍK. Státy a území světa. 2. aktualiz., přeprac. a ro. Praha: Libri, 1998. 1095 s. ISBN 80-85983-53-2. info

Požadavky

Znalost srbštiny není vyžadována, ale je výhodou.

Garant

doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel PilchMgr. Pavel Pilch