Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší jihoslovanské písemnictví (SBA205)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SBA205 - Starší jihoslovanské písemnictví, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat přehled vývoje staršího jihoslovanského písemnictví od jeho cyrilometodějských počátků do sklonku 18. století. Výklad se soustřeďuje na přiblížení estetických a myšlenkových tradic, jež ve svých dílech rozvíjeli doboví spisovatelé a učenci v kulturně, nábožensky a společensky mimořádně rozmanitém jihoslovanském prostředí před vznikem moderních národních literatur. Zmíněná pestrost měla za následek vznik četných specifik jihoslovanského literárního vývoje, která budou v rámci předmětu zkoumána a zasazena do evropských literárních a domácích historicko-kulturních souvislostí. Studenti se na základě kontextuální analýzy reprezentativních dobových děl, přednášek, audiovizuálních materiálů a studijní literatury seznámí s jihoslovanským písemnictvím středověku, renesance, baroka a osvícenství. Jedná se bohaté literární dědictví, jehož jednotlivé části bývají dnes často řazeny do více národních literatur. Absolvent předmětu tak ve srovnávací perspektivě získá přehled o literárních tradicích Srbů, Bulharů, Chorvatů, Slovinců, Makedonců, Bosňáků a Černohorců. Zároveň bude schopen pojmenovat, čím předkové příslušníků těchto národů přispěli ve středověku a v raném novověku do kulturní pokladnice lidstva.

Osnova

1) Na úsvitu slovanské vzdělanosti: velkomoravská misie a cyrilometodějský odkaz2) Zlatý věk bulharského písemnictví: preslavská a ochridská literární škola3) Mezi hlaholicí, cyrilicí a latinkou: chorvatská středověká literatura4) Ve znamení církve a státu: srbská středověká literatura5) Mezi pravověřím a herezí: bulharská středověká literatura6) Slavia orthodoxa v osmanském područí: zrod jihoslovanského meziliterárního společenství7) Výspa Západu na osmanském Balkáně: dalmatské a dubrovnické renesanční písemnictví8) Ve znamení knihtisku a lidového jazyka: reformace a zrod slovinského písemnictví9) Předhradí křesťanského světa a slovanská sounáležitost: chorvatská barokní literatura10) Jménem Bosny a „našeho lidu“: literární tvorba bosenských františkánů11) Na pomezí Evropy a Orientu: literární tradice slovanských muslimů12) Poučit a pobavit: ohlasy osvícenství v jihoslovanském písemnictví

Literatura

povinná literaturaSlovník spisovatelů : Jugoslávie : srbská a černohorská, charvátská, bosensko-hercegovská, slovinská a makedonská literatura [19389]. Praha: Odeon, 1979. infoDOROVSKÝ, Ivan . Slovník balkánských spisovatelů. Praha: Libri, 2001. 683 s. infoDOROVSKÝ, Ivan. Slovník spisovatelů : Bulharsko. Praha: Odeon, 1978. infoVAŠICA, Josef. Literární památky epochy velkomoravské 863-885. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 1996. 340 s. ISBN 80-7021-169-5. infoZlatý věk bulharského písemnictví : výbor textů od X. do počátku XV. století. Edited by Věnceslava Bechyňová - Zoe Hauptová. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 1982. 439 s. infoKoráb korálový :tisíc let charvátské poezie v díle stovky básníků. Translated by Dušan Karpatský. Vyd. 1. V Praze: Fori Prague, 2007. 750 s. ISBN 978-80-239-9594-7. infoPAVELKA, Jiří a Ivo POSPÍŠIL. Slovník epoch, směrů, skupin a manifestů. Brno: Georgetown, 1993. 290 s. ISBN 80-901604-0-9. info

Požadavky

Seminář je založen na četbě reprezentativních dobových textů v českých překladech, respektive důsledně vyžadované domácí přípravě.

Garant

doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.