Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin české hudby (SHK14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SHK14 - Kapitoly z dějin české hudby, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po ukončení tohoto kurzu bude mít student základní znalosti z dějin české hudby.

Osnova

Úvod do problematiky. Politické, náboženské, sociální a kulturní poměry v polovině 17. století. A. V. Michna z Otradovic. Kancionály, V. Holan-RovenskýSkladebné principy barokní hudby, vztah homofonie-polyfonie. Čeští kontrapunktici. B. M. Černohorský. J. Zach. J. N. Seger a jeho školaDuchovní hudba pěstovaná v duchovních řádech. Jezuité, piaristé. Skladebné formy - duchovní píseň, oratoria, sepolcra, mše. Š. Brixi, F.X. Brixi. F. I. Tůma. J. A. PlánickýČeští kantoři, lidová hudba. Pastorely. Hudební rod Kopřivů v Citolibech. Čechy v hudebním cestopise 18. věku Ch. BurneyhoHudební život v Praze, vznik Hudební akademie. Kanonizace Jana Nepomuckého, musica navalis. Zámecké kapely v Čechách a na Moravě I.Zámecké kapely v Čechách a na Moravě II. Barokní opera v zemích České koruny a ve Vídni. Metastasiovský typ, libreta, typologie, operní společnosti. Opera v Holešově a Brně. Fenomén barokního divadla v Českém KrumlověKorunovace Karla VI. v r. 1723 - Praha, Znojmo. Fux-Zelenka-CaldaraZámecká kultura v Jaroměřicích nad Rokytnou a hrabě Johann Adam Questenberg. Zásadní význam bádání V. HelfertaHudební život v Jaroměřicích a František Václav Míča. Ostatní hudebníci rodu Míčů, spory o autorství Sinfonie in ReHudba na dvoře olomouckých biskupů. P. J. Vejvanovský, F. I. Biber, V. M. GureckýVztahy Olomouce s Vídní a ostatními evropskými hudebními centry. J. H. Schmelzer, A. PogliettiTvorba J. D. Zelenky. Teoretické spisy o hudbě - Janovka, Vogt, Kircher, FuxPůsobení F. Bendy a J. A. Bendy v NěmeckuJ. V. Stamic v Mannheimu a jeho vliv na vznik tzv. mannheimské školy. F.X. Richter, J. Čart.

Literatura

FUKAČ, Jiří . "Česká hudba" - nad koncepcemi jednoho kulturního fenoménu ["Czech music" - the conceptions of a cultural phenomenon]. Opus musicum, Brno: Státní filharmonie, Svaz čes. skladatelů, 1985, roč. 17, č. 5, s. 148-156. infoRACEK, Jan. Česká hudba : od nejstarších dob do počátku 19. století. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. 333 s., [3. info

Vyučující

doc. PhDr. Jana Perutková, Ph.D.Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.