Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doktorský seminář (SIJ99)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SIJ99 - Doktorský seminář, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář pěstuje metodologicky uvědomělou práci na lepším porozumění jazyku a podobným znakovým systémům. Doktorandi v něm mohou předvádět i reflektovat své vlastní snažení, vedoucí semináře doufá, že si o mladé intelekty obrousí (nebo otupí?) své vlastní porozumění. Pracovní zásady funkční a strukturální spolu nežijí v bezproblémovém manželství: pojem struktúry (záměrný pravopis učitele) předpokládá důvěru v evidenci, a to i tehdy, když pro evidovanou struktúru nenacházíme funkční, tedy teleologické zdůvodnění; uznané případy funkčního, účelového chování jevů není vždy snadné zapojovat do strukturálních celků.

Osnova

Zásady semináře jsou podány v anotaci. Náplň se každý semestr mění, proto je možné, ba doporučeníhodné zapisovat se opakovaně.

Literatura

Studijní literaturu doporučí učitel s ohledem na charakter zpracovávaného tématu.Čermák, František. 2001. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum.

Požadavky

Schopnost intelektuální askese a odvaha přímo se dotknout ústředního a nejtěžšího jazykovědného problému, významu.

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.