Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexismus ve španělském jazyce (SJ0B634)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJ0B634 - Sexismus ve španělském jazyce, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je věnována projevům sexismu ve španělském jazyce. Nejprve jsou studenti stručně seznámeni s dějinami feminismu, v jehož rámci se studium projevů diskriminace žen v jazyce rozvinulo, poté je pozornost věnována dvěma základním typům znevýhodnění žen v oblasti jazyka: androcentrismu a sexismu. Postupně jsou analyzovány jednotlivé jevy spadající do těchto oblastí a studenti pracuji s texty, na nichž se uči sledované fenomény rozpoznávat. Součásti kursu je také přehled jazykových prostředků, s jejichž pomocí je možno se diskriminaci žen v jazyce vyhnout. Cílem přednášky je jednak upozornit studenty na existenci sexismu v jazyce (a to nejen španělském), jednak zvýšit jejich citlivost k tomuto negativnímu jevu.

Osnova

1. Postavení žen ve společnosti od starověku po francouzskou revoluci;2. První vlna feminismu (sufragismus)3. Druhá vlna feminismu (Simone de Beauvoir, americký feminismus 60. a 70. let)4. Feminismus v současnosti5. Feminismus a lingvistika6. Androcentrismus x sexismus7. Sexismus v jazyce8. Rozdíly v užívání jazyka u mužů a žen9. Návrhy jazykových změn zaměřené na odstranění diskriminace žen v jazyce

Literatura

Lakoff, R. (1995): El lenguaje y el lugar de la mujer, 2a ed., Barcelona, Hacer Editorial.García Meseguer, A. (1994): ?Es sexista la lengua espańola? Una investigación sobre el género gramatical, Barcelona, Paidós.Calero, Ma. A. (1999): Sexismo linguístico. Análisis y propuestas ante la discriminación sexual en el lenguaje, Madrid, Narcea.Lozano, I. (1995): Lenguaje femenino, lenguaje masculino. ?Condiciona nuestro sexo la forma de hablar?, Madrid, Minerva.Suardiaz, D.E. (2002): El sexismo en la lengua espańola, Zaragoza, Libros Pórtico.

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.