Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do španělské lexikografie (SJ0B760X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJ0B760X - Úvod do španělské lexikografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit studenta se základními pojmy a problémy, se kterými se potýká dnešní lexikografie – makrostruktura a mikrostruktura slovníku, definice, členění do hesel a podhesel, apod. Důraz bude kladen i na srovnání situace dnešní české a španělské lexikografie. Student se seznámí s různými typy slovníků, prakticky si s nimi vyzkouší pracovat a vytěžit z nich maximum informací. V rámci možností katedrové a univerzitní knihovny si porovná výhody a nevýhody jednotlivých slovníků.

Osnova

1. Co je to lexikografie a co je to slovník.2. Makrostruktura slovníku.3. Mikrostruktura slovníku.4. Typy definice.5. Typy výkladových slovníků I.6. Typy výkladových slovníků II.7. Méně známé typy slovníků.8. Překladové slovníky.9. Výhody a nevýhody práce s překladovými slovníky.10. Elektronické slovníky a korpusy.11. Krátké dějiny španělské lexikografie.12. Španělská a česká lexikografie dnes.13. Diskuze, opakování.

Literatura

MEDINA GUERRA, A. M. (coord.) Lexicografía española. Barcelona: Ariel, 2003.PORTO DAPENA, J. A. Manual de lexicografía práctica. Madrid: Arco/Libros, 2002.CÓRDOBA RODRÍGUEZ, F. Introducción a la lexicografía española. Olomouc:Univerzita Palackého, 2001.

Požadavky

SJI1A007X Jazykový seminář II

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.